Beslut i SvFF:s Disciplinnämnd 18 oktober 2007

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd har vid sammanträde 18 oktober 2007 fattat beslut i följande ärende: Hammarby - Helsingborg

Bestraffningsärende nr 517/2007 - Hammarby

Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Disciplinnämnd har vid sammanträde den 18 oktober 2007 behandlat följande anmälning.

I samband med matchen Hammarby - Helsingborgs IF som spelades den 8 oktober 2007 i Allsvenskan har matchdelegaten Lars Wilhelmson samt domaren Markus Strömbergsson riktat en anmälan mot Hammarby i enlighet med tävlingsbestämmelserna 6 kap. 2-3 §§.

Hammarby har yttrat sig.

Motivering

Av den tillgängliga utredningen framgår att två smällare briserade i tätt följd på ståplatssektionen i 65:e matchminuten. I 77:e matchminuten kastades 20 - 30 föremål, bl.a. mynt och tändare, in på planen. Två till tre föremål träffade assisterande domaren Daniel Wärnmark. Matchen avbröts och bland andra Hammarbys lagkapten vädjade till publiken att få stopp på beteendet att kasta in föremål. Matchen startades på nytt efter ca tre minuter. Därefter kastades ett antal föremål in på planen, varav minst ett träffade Wärnmark i ryggslutet. Domartrion och krisgruppen samlades i domarrummet. Sedan polisen sagt sig kunna garantera säkerheten och fler funktionärer placerats bakom Wärnmark återupptogs matchen. Inga fler oroligheter inträffade. Wärnmark skadades inte fysiskt.

Disciplinnämnden gör följande bedömning.
Enligt 6 kap. 2 § SvFF:s tävlingsbestämmelser är arrangerande och gästande förening ansvarig för sina spelares, ledares och supporters uppförande i samband med och under match. Vid brister i ett arrangemang av en karaktär som inte hindrar genomförandet av en match är böter den sedvanliga påföljden. Därutöver finns en möjlighet att enligt 6 kap. 3 § 3 punkten tävlingsbestämmelserna att ålägga en felande förening att spela en eller flera matcher på annan arena än den ordinarie eller utan åskådare. Som Tävlingsutskottet (TU) konstaterat i ett avgörande den 10 oktober 2004 bör denna sistnämnda regel förbehållas de tillfällen där matchen inte påverkats utan varit av arten att allvarlig fara uppstått. Disciplinnämnden delar detta synsätt.
I sammanhanget kan nämnas att regeländringar föreslås i tävlingsbestämmelserna inför 2008 med förutsättningar för en mer differentierad bedömning och en därav betingad möjlighet för Disciplinnämnden att i framtiden bl.a. besluta att en eller flera matcher skall spelas med en för åskådare stängd läktarsektion.
Disciplinnämnden konstaterar inledningsvis i föreliggande ärende att matchen avbrutits på grund av att domaren ansett att de oroligheter som förekommit omöjliggjort att fortsätta matchen. Inträffade händelserna då föremål kastas i på plan, och som i detta fall, därtill träffat en funktionär, är enligt Disciplinnämnden självfallet oacceptabla och innebär en uppenbar fara för att funktionärer och spelare kan komma att skadas. För supportrarnas agerande ansvarar i detta fall Hammarby. Vad som förkommit är enligt Disciplinnämnden uttryck för ett hänsynslöst handlande vilket orsakat fara för personskada. Det är därtill att bedömas som otillbörligt. Handlingarna är dock, om än allvarliga, inte av så omfattande slag att utrymme finns, att med tillämpning av nu gällande tävlingsbestämmelser, döma till annan påföljd än böter. Disciplinnämnden vill i sammanhanget understryka att den självklara utgångspunkten för nämnden varit att gärningarna skall bedömas enligt tävlingsbestämmelserna mot bakgrund av vad som förekommit alldeles oberoende av hur den enskilde domaren agerat - hur berättigad hans bedömning och ställningstagande än må ha varit med utgångspunkt från det regelverk han haft att tillämpa som fotbollsdomare.
Med beaktande av dels den fara för personskada som förekommit dels det otillbörliga i handlandet skall Hammarby åläggas böter.

Disciplinnämnden beslutar enligt 14 kap. 2 § 14 punkten RF:s bestraffningsbestämmelser och 6 kap. 2 och 3 §§ SvFF:s tävlingsbestämmelser

att ålägga Hammarby böter om 30 000 kr som följd av ovan redovisade händelser.
Beloppet ska inbetalas senast den 18 november 2007 på SvFF:s plusgiro 46 33-4

Beslutet får överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN), Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 8 november 2007.