Beslut i SvFF:s Disciplinnämnd 10 december 2007

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd har vid sammanträde 10 december 2007 fattat beslut i följande ärende: Hammarby - GAIS

Bestraffningsärende nr 540/2007

Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Disciplinnämnd har vid sammanträde den 10 december 2007 behandlat följande anmälning.

I samband med matchen Hammarby - GAIS som spelades den 28 oktober 2007 i Allsvenskan har domaren Håkan Jonasson samt matchdelegaten Göran Lundberg riktat en anmälan mot Hammarby i enlighet med tävlingsbestämmelserna 6 kap. 2-3 §§.

Hammarby har yttrat sig.

Motivering

Enligt 6 kap.2 § SvFF:s tävlingsbestämmelser är arrangerande och gästande förening ansvarig för sina spelares, ledares och supporters uppförande i samband med och under en match.

Antändande av pyroteknik

Av utredningen i ärendet framgår att det i samband med line-up, från Hammarbys supportrar på den östra läktaren, antändes två knallskott och att det under den första halvleken antändes ytterligare cirka 10 knallskott.

I halvtidspaus antändes det på den östra läktaren cirka 10 knallskott, 2 rökfacklor samt cirka 5 glimbloss. Vidare i halvtidspausen antändes det på den norra läktaren minst 5 knallskott och en rökfackla.

I matchens andra halvlek antändes det på den östra läktaren en rökfackla i matchens 51:a minut samt i den 63:e, 67:e samt i den 68:e matchminuten knallskott varav ett mindre antal av dessa kastades i ritning mot GAIS:s supportersektion. På den norra läktaren antändes det i början av den andra halvleken 40-50 bengaliska eldar samt ytterligare minst en bengal i matchens 65:e minut. Glimbloss antändes i den 62:a respektive 69:e matchminuten.

Inkastande av pyroteknik

I matchens 5:e minut kastades ett knallskott in från den östra läktaren som landade bakom målet. Ingen träffades.

I matchens 49:e minut kastades ett knallskott från den norra läktaren in mot planen och som briserade mycket nära den assisterande domaren. Detta medförde tillfällig dövhet hos denne vilket gjorde att matchen fick avbrytas under cirka 5 minuter. Matchen kunde återupptas och fullföljas efter det inträffade.

Hammarby ansvarar för supportrarnas agerande innefattande ovan redovisade händelser och föreningen ska därför åläggas böter.

Hammarby har vidtagit åtgärder för att fullfölja sitt ansvar och på ett kraftfullt sätt agerat för att säkerställa arrangemanget. Disciplinnämnden anser att det härigenom föreligger förmildrande omständigheter.

Vid en avvägning av dessa faktorer har Disciplinnämnden funnit skäligt bestämma bötesbeloppets storlek till 75.000 kr.

Disciplinnämnden beslutar med tillämpning av 14 kap. 2 § 14 punkten RF:s bestraffningsbestämmelser, 6 kap. 2 och 3 §§

att ålägga Hammarby böter om 75.000 kr som följd av ovan redovisade händelser. Beloppet ska inbetalas senast den 10 januari 2008 på

SvFF:s plusgiro 46 33-4.

Beslutet får överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN), Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 31 december 2007.