Beslut i SvFF:s Disciplinnämnd 10 december 2007

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd har vid sammanträde 10 december 2007 fattat beslut i följande ärende: IFK Göteborg - Trelleborgs FF

Bestraffningsärende nr 543/2007

Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Disciplinnämnd har vid sammanträde den 10 december 2007 behandlat följande anmälning.

I samband med matchen IFK Göteborg - Trelleborgs FF som spelades den 28 oktober 2007 i Allsvenskan har matchdelegaten Pelle Höög riktat en anmälan mot IFK Göteborg i enlighet med tävlingsbestämmelserna 6 kap. 2-3 §§.

IFK Göteborg har yttrat sig.

Motivering

Enligt 6 kap.2 § SvFF:s tävlingsbestämmelser är arrangerande och gästande förening ansvarig för sina spelares, ledares och supporters uppförande i samband med och under en match.

Av utredningen i ärendet framgår att det vid inmarsch, fem minuter innan matchstart, antändes 2 handbloss samt s.k. sorkrök vilket orsakade rökutveckling. Det framgår även att i den 10:e matchminuten sorkrök orsakade kraftig rökutveckling och att i den 45:e minuten två bengaler antändes. Under halvtidspausen antändes en bengal, i 59:e minuten en bengal, 67:e minuten ett handbloss och efter matchen ytterligare fyra handbloss som personer sprang omkring med på inneplan. Efter matchens slut hoppade delar av publiken över två avspärrningar in på innerplan. Publikvärdar och ordningsvakter fokuserade på att få av spelare, ledare och domare från planen. Inga skador rapporterades.

IFK Göteborg har yttrat sig och bl.a. framhållit att man varit förberedda på att publiken skulle kunna komma att ta sig in på plan vid ett SM-guld och att polisen och Got Event haft två möten om olika scenarier som kunde komma att inträffa. Därtill kom att man vid telefonmöte med matchdelegaten beslöt att inte sätta upp höga staket, utan i stället lägre cykelstaket, på grund av risk för skador på person om ett högt staket skulle ge vika. Därtill diskuterades och vidtogs andra åtgärder i samband med en eventuell invasion av planen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning

I ärendet är utrett att händelseförloppet varit i enlighet med matchdelegatens beskrivning.

IFK Göteborg ansvarar för supportrarnas agerande som bestått att de antänt föremål respektive i massor sprungit in på spelplanen i samband efter matchens slut då IFK Göteborg vunnit SM-guld.


Disciplinnämnden konstaterar inledningsvis att ett uppenbart brott mot tävlingsbestämmelserna inträffat och att publikens, spelarnas, ledarnas och funktionärernas säkerhet äventyrats och att förutsättningarna för att tryggt och värdigt kunna avhålla prisceremonin rubbats. I sammanhanget bör visserligen framhållas att det är förståeligt - dock inte från säkerhetssynpunkt acceptabelt - att delar av publiken gett uttryck för sina glädjeyttringar. Det inträffade innebär dock att så stor fara förelegat för skada på person att det är uteslutet för Disciplinnämnden att ta särskild hänsyn till att det varit fråga om en serieseger.

IFK Göteborg har visat att klubben gjort långtgående ansträngningar i samband med matchen i syfte att undvika händelser av nu aktuellt slag. Även om det inträffade utgjort ett allvarligt brott mot gällande bestämmelser anser Disciplinnämnden, på grund av IFK Göteborgs åtgärder att förekomma brott mot säkerheten och med beaktande av att det inte inträffade personskador, att det föreligger sådana omständigheter att påföljden kan stanna vid ett kraftigt bötesstraff.

Disciplinnämnden beslutar med tillämpning av 14 kap. 2 § 14 punkten RF:s bestraffningsbestämmelser, 6 kap. 2 och 3 §§ SvFF:s tävlingsbestämmelser

att ålägga IFK Göteborg böter om 70.000 kr som följd av ovan redovisade

händelser och de händelser som redovisats i ärende 520/2007.

Beslutet får överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN), Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 31 december 2007.