Beslut i SvFF:s Disciplinnämnd 19 april 2008

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd har den 19 april tagit beslut gällande händelser i matchen Hammarby-AIK den 14 april 2008.

BESLUT

Bestraffningsärende nr 12528/2008 och tävlingsärende

Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Disciplinnämnd har vid möte den 19 april 2008 behandlat matchdelegaternas samt domare Stefan Johannessons anmälningar gällande händelser i matchen Hammarby - AIK den 14 april 2008.
Av den tillgängliga utredningen framgår
- att en halvfull ölmugg kastats in på planen
- att matchdelegaten omhändertagit följande inkastade föremål nedanför AIK:s läktarsektion: golfboll, parfymflaska i glas (c:a 5x5 cm) och en MP3-spelare
- att när Chanko i den 73:e matchminuten gjorde sig redo för att slå hörnan, mynt och cigarettändare kastades in från AIK:s läktarsektion, vilket medfört att Chanko var tvungen att gå därifrån
- att speakern uppmanat publiken att upphöra med inkastandet av föremål
- att föremålen oaktat detta fortsatte kastas mot Chanko då han ånyo försökte läggas hörnan
- att Chanko träffats i huvudet av cigarettändare, men att ingen skada uppstått
- att matchen avbröts av domaren eftersom uppmaningen att upphöra med inkastandet av föremål inte hade någon verkan och spelarnas säkerhet inte kunde garanteras
- att ett möte hållits med inblandade parter, varvid beslut fattats om att matchen skulle återupptas
- att matchen sattes i gång efter cirka 15 minuter
- och att inget därefter kastats in från AIK:s läktarsektion.

AIK har inkommit med yttrande i ärendet.

Disciplinnämnden gör följande bedömning.
Enligt 6 kap. 2 § SvFF:s tävlingsbestämmelser är arrangerande och gästande förening ansvariga för sina spelares, ledares och supporters uppförande i samband med och under match. Strikt ansvar föreligger därvid för föreningarna. Vid inträffade händelser som är av sådan karaktär att de inte hindrar genomförandet av en match är böter den sedvanliga påföljden. Därutöver finns möjlighet att Disciplinnämnden enligt 6 kap 3 § kan besluta

- att en eller flera matcher ska spelas på annan arena än föreningens ordinarie hemmaplan
- att en eller flera matcher ska spelas utan åskådare
- att en eller flera av förenings matcher ska spelas med en eller flera för åskådare stängda läktarsektioner, och/eller
- att en förening åläggs att sätta upp nät eller annat skydd framför viss läktarsektion.

Disciplinnämnden konstaterar inledningsvis i föreliggande ärende att matchen avbrutits på grund av att domaren ansett att de oroligheter som förekommit omöjliggjort att fortsätta matchen. Disciplinnämnden vill därvid understryka att den självklara utgångspunkten för nämnden varit att gärningarna ska bedömas enligt tävlingsbestämmelserna mot bakgrund av vad som förekommit alldeles oberoende av hur den enskilde domaren agerat - hur berättigat hans bedömning och ställningstagande än må ha varit med utgångspunkt från det regelverk han haft att tillämpa såsom fotbollsdomare.

Inträffade händelser då föremål kastats in på planen, och som i detta fall, därtill träffat en spelare, är enligt Disciplinnämnden självfallet oacceptabla och innebär en uppenbar fara för att funktionärer eller spelare kan komma att skadas allvarligt, särskilt då med beaktande av karaktären på vissa av föremålen. Av utredningen framgår att föremålen kastats in från AIK-supportrarnas läktarsektion. För dessa supportrars agerande ansvarar AIK med strikt ansvar. Vad som förekommit är enligt Disciplinnämnden uttryck för ett hänsynslöst handlande, vilket orsakat fara för allvarlig personskada. Det är därtill att bedöma som otillbörligt gentemot fotbollens idé och övriga åskådare som kommit till arenan för att bevittna en fotbollsmatch. Av utredningen i ärendet framgår att AIK som förening vidtagit en rad förtjänstfulla åtgärder för att förhindra händelser av nu ifrågavarande art, dock utan avsedd effekt. Enligt Disciplinnämnden är enbart ett bötesbelopp inte en tillräckligt ingripande påföljd. Bötesbeloppet ska därför kombineras med en påföljd som om möjligt kan förhindra en upprepning av nu inträffade händelser. Därvid kan bötesbeloppet sammantaget sättas lägre än vad som annars skulle varit fallet.

Med hänvisning till vad ovan anförts beslutar Disciplinnämnden enligt 14 kap 2 § 14 punkten RF:s bestraffningsbestämmelser och 6 kap 2 och 3 §§ SvFF:s tävlingsbestämmelser

att ålägga AIK böter om 25.000:- som följd av ovan redovisade händelser. Beloppet ska inbetalas senast inom en månad från beslutsdagen på SvFF:s plusgiro 4633-4.
Beslutet faxas till AIK den 20 april 2008 samt skickas i original tillsammans med en faktura.

Detta beslut får överklagas hos Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm. Överklagandet ska ha inkommit dit senast den 10 maj 2008.

att ålägga AIK att sätta upp nät eller annat skydd framför läktarsektionerna  211-214 (Norra läktarsektionen) på Råsunda Stadion, vilket nät eller skydd ska finnas uppsatt under de matcher AIK spelar på Råsunda Stadion från och med den 24 april till och med den 11 maj 2008.

Detta beslut får överklagas hos SvFF:s Besvärsnämnd, Box 1216, 171 23 Solna. Överklagandet ska ha inkommit dit senast den 10 maj 2008.