Beviljade klubblicenser 2019/20

Inför 2019/2020 års UEFA-säsong har tolv svenska klubbar genomgått licensprövning och Licensnämnden beviljat UEFA-licenser för åtta av dessa. Överklagandenämnden beviljade senare licens för ytterligare en klubb, vilket innebär att totalt nio klubbar beviljades UEFA-licens.

Klara för UEFA-spel via sina placeringar i Allsvenskan 2018 är: AIK Fotboll AB (kval till Champions League), IFK Norrköping FK och Malmö FF (Kval till Europa League)

Klart för UEFA-spel via sin vinst i Svenska Cupen är BK Häcken (kval till Europa League).

I UEFA-licensen ingår fem olika kriterieområden, vart och ett innehållande flera villkor som måste vara uppfyllda för att en klubb ska beviljas licens och därmed vara behörig att anmäla sig till UEFA:s klubbtävlingar.
Cirka 650 klubbar i de högsta ligorna i UEFA:s 55 medlemsförbund genomgår årligen en UEFA-klubblicensprövning. UEFA har delegerat till nationsförbunden att licenspröva sin klubbar.

Klubbarna måste visa att de uppfyller villkoren inom följande områden:

  • Sport - God kvalitet på ungdomsverksamheten och den egna talang- utvecklingen, medicinsk uppföljning av senior- och ungdomsspelare, genomgång med domare inför säsongen och att arbeta mot diskriminering;
  • Anläggning - tillgång till UEFA-godkända och välutrustade arenor för såväl matcher som träning;
  • Personal och administration - god organisation i klubbarna med kvalificerad personal inom ekonomi, media, säkerhet liksom välutbildade tränare för A-lagen och ungdomslagen;
  • Juridik - att efterleva FIFA:s, UEFA:s och SvFF olika regelverk t ex. genom att inte delta i annan tävlingsverksamhet än sådan som arrangeras av dessa organisationer samt att lämna uppgifter om stagdar, firmatecknare m.m.
  • Finans – reviderad årsredovisning med definierat minimikrav på informationsinnehåll, inga förfallna skulder till andra klubbar avseende spelarövergångar eller till skattemyndighet och anställda samt att det egna kapitalet måste vara positivt eller noll.