Webb-TV: Karl-Erik om match-fixing

Fotbollens fair play är under attack, något som Svenska Fotbollförbundet, Svenska Spel och UEFA motarbetar med all kraft. SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson redogör för läget och de ytterligare åtgärder som planeras för att sätta stopp för fuskarna.

Betting fraud, eller match-fixing, är det största hotet mot fotbollen idag. Det senaste året har ett 15-tal fall uppdagats och utretts. Inför säsongen 2014 är avsikten att ingen inom svensk fotboll ska vara ovetande om fotbollens regler mot match-fixing, fusket ska bort.

Till det kommande representantskapsmötet 29 november föreslås en uppdatering i fotbollens Tävlingsbestämmelsers regel mot match-fixing:

Vadhållning på egen match m.m. (3 kap 27 § TB):

Spelare, ledare, domare eller annan som kan påverka resultatet av en match eller delmoment under en match, får inte själv eller genom ombud, vare sig inom eller utom riket, ingå vadhållning gällande utgången av matchen eller annat förhållande rörande matchen av vad slag det vara må, t.ex. men inte begränsat till utgången av matchen eller olika tävlingsmoment under matchen såsom frisparkar, hörnor, straffsparkar, varning eller utvisning av spelare.

Det är även förbjudet att delta i eller på annat sätt medverka till sådan manipulation som angetts ovan oavsett om personen själv eller genom ombud ingått vadhållning.

Om en spelare, ledare, domare eller annan som kan påverka resultatet av en match eller delmoment under en match blir kontaktad av någon annan för att medverka till vadhållning på angivet sätt är personen skyldig att omgående underrätta SvFF om detta.

Den som medverkar eller försöker medverka till manipulation enligt ovan ska anmälas till bestraffning enligt 14 kap. RF:s stadgar.

Den som inte omfattas av RF:s bestraffningsregler får förbjudas tillträde till matcharenor under viss tid eller för all framtid. Disciplinnämndens beslut får överklagas till Besvärsnämnden.