Fullsatt seminarium i Almedalen

Pia Sundhage och Erik Hamrén vid Handikappidrottens fotbollsturnering i Almedalen.

På onsdagen - på Idrottens dag - gjorde förbundskaptenerna Pia Sundhage och Erik Hamrén entré i Almedalen. Vid ett gemensamt och fullsatt seminarium pratade de bland annat om fotbollens ledarskap, om respekt och laganda.
- Det var ett väldigt bra samtal, mycket energi och många skratt, säger Erik Hamrén.

Seminariet pågick i hela 1,5 timme och besöktes av cirka 300 personer, vilket var lika med lapp på luckan och fullsatt. Utanför ringlade till och med en kö med folk som tyvärr inte fick plats. Däremot erbjöd Svenska Fotbollförbundet en poddcast-inspelning av hela seminariet som inom kort kommer att finnas nedladdningsbar.

Efter varsitt halvtimmeslångt föredrag av Erik Hamrén och Pia Sundhage om deras ledarfilosofier inleddes ett samtal som modererades av komikern Soran Ismail. Det blev en diskussion om likheter, olikheter, misstag och framgångar.
Erik och Pia avslöjade att de lånat en del tankar av varandra och tipsade om metoder och verktyg, ett samtal om alltifrån laguttagningar, respekt till grupptillhörighet och laganda. Och det bjöds på diskussioner, mycket energi och många skratt.

Seminariet inleddes med ett anförande av SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson, som hälsade välkommen och berättade om det varma mottagande som Erik Hamrén och Pia Sundhages ankomst inneburit. Resan på förmiddagen deltog förbundskaptenerna i en rad aktiviteter samt vimlade bland politikerveckans 10.000-tals deltagare, skrev autografer och lät sig fotograferas tillsammans med hundratals personer.

På en av förmiddagens alla bilder förekom de tillsammans med några medlemmar i sverigedemokraternas ungdomsförbund, som spred bilden med ett falskt påstående om att duon coachat deras fotbollslag - vilket föranledde en livlig diskussion i framförallt sociala medier. Varken Erik Hamrén eller Pia Sundhage kände till personernas politiska hemvist när bilden togs, vilket de gång på gång fick förklara i media.

Karl-Erik Nilsson var bekymrad.
- Det är djupt olyckligt. Sverigedemokraterna står så långt som man kan tänka sig ifrån de värderingar som Svenska Fotbollförbundet står för. Fotbollen är inkluderande, Sverigedemokraternas politik är exkluderande, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson och uttrycker sin avsky för propagandakuppen.
- Det är väldigt obehagligt när Sverigedemokrater utnyttar våra förbundskaptener för sina politiska syften.