Lilie: "Rör er tjejer!"

Lilie Persson

Hur står sig svensk flicklandslagsfotboll internationellt sett? Mycket gott, hävdar damernas assisterande förbundskapten.
- Tyskland och Frankrike dominerar. Sedan skulle jag säga att Sverige är nummer tre i Europa, säger Lilie Persson som skulle vilja se att svenska spelare byter klubb oftare.

Lätt hårdraget finns det två sätt att mäta kvalitén på ett lands flickfotboll.

  1. Resultaten i internationella mästerskap.
  2. Flödet av unga spelare till A-landslaget.

Sverige har de senaste åren lyckats utmärkt väl på båda punkterna. F19 tog EM-guld i Turkiet 2012 och F17 spelade hem ett EM-silver i Schweiz 2013. Ett flertal av dessa tjejer knackar i dag på porten till damlandslaget och några av dem har redan slagit sig in i truppen.

– Den här typen av framgångar ger oss framför allt ett stort självförtroende. Vi får ett kvitto på att vi jobbar rätt och dessutom bekräftelse på att vi inte behöver känna överdriven respekt oavsett vilken nation vi möter, säger Lilie Persson.

Ändå är hon inte helt tillfreds, utan menar att det finns mycket mer att göra.

– Jag gillar inte ordet "nöjd". Vi får absolut inte luta oss tillbaka och tro att allt går av sig självt. Vi måste fortsätta att jobba stenhårt. Annars är risken uppenbar att vi snabbt dalar på rankingen.

Ett av de stora målen i sammanhanget är att F19-landslaget ska kvala in till VM-slutspelet mer frekvent.

– Vi har bara tagit oss dit vid ett enda tillfälle, 2010, och det är oerhört viktigt att vi gör det fler gånger framöver. I den miljön lär man sig väldigt mycket som spelare.

Tittar man på konkurrensen runt om i världen, och framför allt i Europa blir den alltmer knivskarp. Tyskland är, som alltid, framgångsrikt på ungdomssidan och levererar en strid ström av spelare till sitt seniorlandslag. Frankrike var mer ojämnt för tiotalet år sen men producerar numera regelbundet toppspelare till sitt A-landslag.

– De båda nationerna står i viss särklass, säger Lilie Persson.

Även Spanien har fått bra fart på sin talangutveckling och blir att räkna med framöver. Våra nordiska grannar Norge, Danmark och faktiskt också Island, får med jämna mellanrum fram kullar som duger på högsta internationella nivå.

– Skottland är ett annat land som är på god väg, säger Lilie Persson. Sedan kommer det gamla östblocket mer och mer. Vi fick till exempel stryk av Polen i EM-finalen för F17.

Till skillnad från ett flertal andra länder, som Sverige konkurrerar med, har vi klubbfotbollen att tacka för mycket av våra framgångar, säger Lilie Persson. Hon berömmer också den svenska tränarkåren, som är välutbildad. Dessutom menar Lilie Persson att SvFF:s Tipselit-system inom dam/flick-elitfotbollen gett bra effekt. Som parentes kan nämnas att samtliga spelare från VM-trupperna 2003, 2007 och 2011 var Tipselitspelare.

Däremot skulle hon vilja se att spelare i högre utsträckning tar ett större ansvar för sig själva och blir sina egna tränare såväl tekniskt, fysiskt som mentalt.

Lilie Persson önskar också att de blir mer flyttbenägna.

– Så som Damallsvenskan ser ut i dag, med många utländska spelare, kan man behöva röra på sig för att få speltid. Inom landet, naturligtvis, men också utomlands, i Norge, Danmark eller någon annanstans.

Sirius F19-tjejer, mästarinnor 2014, och framtidshopp.