Figo gästade nordisk ordförandekonferens

Förbundsordförandena i Norden och Baltikum träffade Luis Figo i Köpenhamn.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson deltog i tisdags i en utökad nordisk ordförandekonferens i Köpenhamn. Inbjudne Luis Figo presenterade där sina ambitioner och vad han skulle göra om han blev ny FIFA-president i samband med valet i maj.

– Ska vi ändra på FIFA:s image, så måste man börja med ledningen. Det handlar om transparens och synlighet, även när vi pratar pengar. Exempelvis runt Qatar, där det handlar om samhällsfrågor snarare än fotbollsfrågor.

DBU:s ordförande Jesper Møller, värd för det nordisk mötet, och Luis Figo. Foto: DBU Kommunikation– Min utgångspunkt för kandidaturen är inte som spelare, även om jag är stolt över min karriär. Det viktigaste för mig är breddklubbarna och engagemanget i våra barn, jag började själv spela på gatan en gång i tiden, sade Luis Figo till DBU:s hemsida.

Med på mötet var denna gång även ordförandena från Estlands, Lettlands och Litauens fotbollförbund liksom Island och Färöarna. UEFA:s exekutiva kommitté var också representerade.

– Ambitionen är att vi även ska träffa de övriga presidentkandidaterna under april och maj, för att höra deras ambitioner. För att en person ska bli kandidat krävs minst fem rekommendationsbrev till FIFA och därför har vi ställt oss bakom Hollands fotbollförbunds ordförande Michael van Praag, som idag sitter i UEFA:s exekutiva kommitté, och Danmark har rekommenderat Luis Figo, säger SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson.

Rekommendationen innebär således inte per automatik att man sedan röstar på den kandidaten, utan ska i första hand ses som att man säkerställer att det finns flera kandidater.
Michael van Praag kommer för övrigt att gästa SvFF:s årsmöte lördag 21 mars.

– Vi har tidigt uttryckt att vi tycker det är dags för ett nytt ledarskap inom FIFA. Men för att kunna avgöra hur vi eller övriga i Norden kommer att rösta vid kongressen i maj behöver vi mer information från alla kandidater och om deras ambitioner, säger Nilsson vidare.

Läs också:

Fakta

Nordiska möten genomförs normalt under sommaren, då styrelserna träffas för ett större möte. Separata ordförandemöten därefter i november och i februari. DBU arrangerade i tisdags, i övrigt "rullar" träffarna bland länderna.
På dagordningen återfinns bl a utvecklingsprojekt i de olika länderna, valfrågor kring representanter i exekutiva kommittén i UEFA, övriga frågor aktuella inom världsfotbollen som påverkar de nordiska länderna (bl a runt VM- och EM-arrangörer som utses).
En viktig fråga som initierades av de nordiska ordförandena var att driva på FIFA så att en lösning på försäkringsfrågan för de deltagande spelarna vid sommarens Dam-VM i Kanada blev verklighet.