SvFF:s årsberättelse för 2014

Svenska Fotbollförbundets Verksamhetsberättelse för 2014 med den ekonomiska årsredovisningen har i dagarna skickats ut till de röstberättigade, som på årsmötet lördag 21 mars i Stockholm röstar och fastställer redovisningen.

Verksamhetsberättelsen 20142014 var ett sportsligt framgångrikt år för svensk fotboll och flera rekord slogs: Zlatan Ibrahimovic och Lotta Schelin slog historiska målrekord och knep nya Guld-/Diamantbollar, Therese Sjögran har nu spelat över 200 landskamper och fler lär det bli, hon är på väg mot sitt fjärde VM! Damlandslaget kvalade in till VM utan poängförlust, U21-herrarna tog sig till EM, Malmö FF kvalade in till Champions Leageus gruppspel som första svenska lag på 14 år, Hammarby tog sig till Allsvenskan och slog ett mäktigt publikrekord för Superettan, och med ett snitt som tillhör de stora ligornas i Europa. Jonas Eriksson och hans domarkollegor gjorde en stark VM-insats i Brasilien. Det svenska herrlandslaget, motorn i fotbollsekonomin, har en god position för att ta sig till EM i Frankrike 2016. Detta innebär att 2015 blir ett mycket spännande år.

2014 spelade Sverige fyra landskamper på Nationalarenan Friends Arena, jämfört med 2013 då det var sju. Sju av herrlandslagets totalt tolv landskamper på Friends sedan 2012  har spelats inför fullsatta läktare, vid sex matcher med taket på (en klar fördel). UEFA rankar arenan som en av de 7-8 bästa i Europa, ändå missade vi tyvärr att få stå värd vid EM 2020. Nu är förhoppningen att få arrangera Europa League-finalen 2017, beslutet tas av UEFA i juni.

2014 blev som väntat ännu ett förlustår när det gäller arenadriften. SvFF:s del av förlusten är klart mindre än 2013 och är för 2014 i det häradet fotbollen har sagt till rörelsen och övriga ägare att man kan bära. Men det är självklart stora tal för ett idrottsförbund och därför vidtog ägarna åtgärder under 2014 och Lagardère Unlimited tog över driften från nyåret 2015. Lagardere är driftsansvariga för flera stora arenor runt om i Europa och deras ambition är att siffrorna ska vara på rätt sida inom ett par år, och de tror på en god utveckling för Friends Arena.

SvFF täcker sin del av driftsförlusterna genom Råsundafonden, där ekonomiskt överskott från Råsundaförsäljningen fonderats. Det har varit fotbollens argumentation till rörelsen och övriga ägare under hela tillkomsten av Friends Arena. Det ska inte blandas ihop med fotbollens del i ägandet av fastigheten Friends Arena.

Nationalarenan är viktig för fotbollen, för hela Arenastaden i Solnas tillkomst och för övriga ägare, och vi ser kontinuerligt över fotbollens ägarandel, som från tidigt 2015 kommer vara 17,2 procent sammanlagt. 300 miljoner kronor investerade svensk fotboll i den nya arenan, pengar från övervärdet av Råsundaförsäljningen och de tomter den anläggningen stod på.

100 miljoner kronor av den investeringen har avyttrats till Folksam. Resultatet av den försäljningen reserveras för eventuella förluster i fastighetsägandet de närmaste åren. 222 miljoner kronor återstår värdemässigt som fotbollens ägarandel, såsom tillgång i SvFF. Fastighetens värde är intakt och växer sannolikt över tid.

I den dagliga löpande verksamheten redovisar SvFF ett litet överskott. Landskamper i Friends arena påverkar den löpande verksamhetens budget då ett fullsatt Friends ger ett betydande överskott, som i sin tur gör ett bra netto i förhållande till våra kostnader för själva arrangemangen.

Glädjande noterar vi att fotbollen har en god position marknadsmässigt. 2014 lyckats fotbollen öka försäljning och engagemang hos kommersiella företag med cirka 10 procent jämfört med tidigare år.

Verksamhetsberättelsen kan också laddas ned som pdf i Dokumentbanken.