Nytt kvalspel klubbat på Repskapet

Det kommer att införas ett kvalspel mellan division 2 och division 1 - redan från och med nästa år. Det förslaget klubbades vid Svenska Fotbollförbundets Representantskapsmöte på fredagen.
– Det är bra, jag ser bara positiva effekter. Vi får en längre tävlingssäsong och mera publicitet, säger Peter Karlsson, Västergötlands FF, som låg bakom förslaget.

En viktig anledning till förslaget var alltså att säsongen för divisionerna blir längre samt att de avgörs senare. Kvalspelet kommer att införas redan från och med 2016.
– Jag det tycker att det är bra. Vi har varken tid eller råd att vänta, säger Tommy Andersson, Blekinge FF, som var en av de som ställde sig bakom och biföll förslaget.

Svenska Fotbollförbundets Representantskapsmöte hölls på Scandic Hasselbacken på Djurgården i Stockholm på fredagen. 45 röstberättigade från svensk fotboll - 24 för distrikten, åtta från Svensk Elitfotboll (SEF), sex från Elitfotboll Dam (EFD) samt sju från Förbundsstyrelsen (FS) som röstar om tävlingsregler inför säsongen 2016.
På mötet beslutar Fotbollsrörelsen tillsammans om Tävlings-, Representations- och Särskilda Tävlingsbestämmelser (TB, RB, STB) samt viss serieindelning för säsongen 2016. Detta måste vara förenligt med FIFA:s och UEFA:s regelverk och fastlagda spelscheman.

Ett annat förslag som diskuterades var att slutsegrare, från och med säsongen 2017, inte ska få utses i tävlingar för spelare till och med 12 år. Representantskapets majoritet godkände förslaget, inklusive Förbundsstyrelsens förslag att det ska vara möjligt att bevilja undantag från förbudet att kora slutsegrare. Förbundsstyrelsen fick samtidigt i uppdrag att föreslå riktlinjer för sådana undantag.

Förbundsstyrelsens ordförande Karl-Erik Nilsson sammanfattar årets Representantskapsmöte:
- Det är liksom examen för våra tävlingsfrågor som passerat många arbetande hållplatser på vägen. Och det är alltid högt till tak och med stort engagemang, säger han.

Andra nyheter i Representationsbestämmelserna (RB) 2016, som mötet bland annat beslutade om igår:

  1. Serieavgiften kommer att höjas och ändras från del av prisbasbelopp till ett fast pris per serie: Herrar: Allsvenskan 25 000 kr, Superettan 19 000 kr, div. 1: 16 000 kr, div. 2 13 000 kr samt div. 3 6 000 kr. Damer: Allsvenskan 19 000 kr, Elitettan 13 000 kr, div. 1 6 000 kr (övriga serier beslutar Distrikten om). Det föreslås även att det införs en överklagandeavgift rörande beslut om tillämpning av tävlingsregler – så tillvida att ett överklagande behöver åtföljas av en avgift om 1 000 kr.
  2. Som amatör ska betraktas även spelare som uppbär lön eller annan inkomstskattepliktig ersättning från förening med upp till 10 000 kr (tidigare 3 000).
  3. Det tidigare avtalskravet för professionella spelare i div.2 (herrar) kommer att upphöra att gälla.
  4. FS fick i uppdrag av Representantskapet att, när elektronisk övergångsanmälan införs (aviserat i början av 2016), dels ändra professionella spelares övergångstid till fyra dagar (2015 = sju dagar), dels höja övergångsavgifterna.
  5. Till följd av en ny FIFA-regel om otillåtet tredjepartsägande av spelare, beslutades att det i RB föreskrivs att förening inte får träffa överenskommelse som ger tredje part rätt att, helt eller delvis, ta del av framtida ersättning för en spelare som övergår till ny förening, eller som ger tredje part annan rätt i förhållande till en framtida spelarövergång eller övergångsersättning. Med tredje part avses annan part än de två berörda föreningarna vid en spelarövergång eller föreningar där spelaren tidigare varit registrerad.
  6. För att kunna anställa icke EU/EES-medborgare, vilka inte redan har permanent uppehållstillstånd i Sverige, som tränare eller spelare föreslås att det på herrsidan ska krävas att laget spelar i div.1 och uppåt (tidigare div. 2 och uppåt).