Avspark för Tomas sista VM

På lördagen började VM i Köpenhamn. Hemlösa från 48 länder möts i en intensiv matchserie på Rådhusplatsen. Magasinet Fotboll skriver om Tomas Preinitz, som för andra och sista gången representerar Sverige i fotbolls-VM för hemlösa.

VM spelas 29 juli-4 augusti i Köpenhamn, matcherna spelas på Rådhusplatsen mitt i stan. Formatet är street-fotboll, lagen består av målvakt, tre utespelare och fyra avbytare. Speltiden är 2x7 minuter, planen är 22x16 meter med sarg.
Sveriges trupp till VM för hemlösa 2007
Lennart Edlund, Göteborg
Christian Hansson, Göteborg
Hamid Heouaine, Göteborg
Farzin Khajouei, Göteborg
Thomas "Bok" Olsson, Stockholm
Tomas Preinitz, Stockholm
Ibrahim Sidibe, Göteborg
Hampus Öström, Göteborg
Coacher: Michael Sandberg och David Tajmaz Nilsson
Spelprogrammet lottas på plats på lördag. Spelschema, tider, resultat och mer information finns på turneringens hemsida:
Homeless World Cup

VM avgörs för femte gången, tidigare turneringar har spelats i Graz 2003, Göteborg 2004, Edinburgh 2005 och Kapstaden 2006. Syftet med turneringen är att ge hemlösa chansen att ändra sina liv till det bättre.
9 av 10 VM-spelare får motivation av fotbollen
Artikel av Göran Havik ur Magasinet Fotboll #2 2007
Tomas gör sitt sista VM i sommar
Tomas Preinitz. Foto: Ulf Lodin.
"Måste träna fotboll två gånger i veckan". Så står det i behandlingsplanen hos de sociala myndigheterna.
Tomas Preinitz svarar spontant när vi frågar hur viktig fotbollen är för honom:
- Fotbollen är hur betydelsefull som helst i mitt liv. Jag måste fortsätta med den.

34-årige Tomas har två historier att berätta. Den ena om sitt trassliga liv, den andra om sin "fotbollskarriär". De är visserligen än så länge hopflätade, men däri ligger också chansen till en bättre tillvaro i framtiden.
Han berättar öppenhjärtigt om sin bakgrund. Struligt hem, pappa som tog avstånd från honom när han var två år, halvadopterad, skilsmässa, familjeplacering, gängliv, slagsmål, alkohol och narkotika, arbetslöshet, rättegångar och missbrukardomar.
2003, 30 år gammal, vräktes han från sin lägenhet.
- Jag hade förnekat mitt missbruk, men började inse att droger bara är skit som manipulerar livet. Jag ville bort från Stockholm och kom till arbetskooperativet Basta i Nykvarn. Ett ställe som ger hjälp till självhjälp.
Efter ett år i Sörmland var han tillbaka i Stockholm, men fick återfall. Han ryckte upp sig, började sköta sig. Då inträffade två saker som fick stor betydelse.
- Den 18 april 2005 fick jag plats på stödboendet Karolinen. I receptionen såg jag en lapp där det stod "vill du vara med i landslaget för hemlösa?". En vecka senare gjorde jag min första fotbollsträning.
- Plötsligt var jag given i en gemenskap, jag hade ju rätt bakgrund. Och jag kunde drömma om att få dra på mig en landslagströja, minns Tomas.
Det fick han så småningom. Den 24 september 2006 stod Tomas på Grand Parade utanför rådhuset i Kapstaden, med magnifika Table Mountain i bakgrunden, och hörde den svenska nationalsången spelas.
Det var invigning av Homeless World Cup, tal av fotbollslegenden Eusebio och ärkebiskop Desmond Tutu.
- Jag får fortfarande gåshud när jag tänker på det. Vi hade gått i parad med flaggor genom stan där gatorna var avstängda, det var världens liv runtomkring och på läktarna med hejarop och tutor. Så mäktigt. Och Tutu sade att alla kan vara med, alla kan spela fotboll. Det behövs bara en boll, som till och med kan vara en trasa. Jag började nästan gråta.
Tomas och alla de 500 andra spelarna fick skriva autografer, ge intervjuer, ställa upp på fotograferingar. Befinna sig i mittpunkten.
- Men tro inte att det bara var ett jippo. Vi bostadslösa och narkomaner fick visa att vi kan göra någonting annat också, berättar Tomas.
Men det är inte så lätt att staga upp ett liv som så drastiskt har kastats omkull.
- I vintras fick jag återfall igen. "Soc" säger att det ofta är så, att det inte funkar första gången. Ett missbruk är svårt att avsluta. Men man blir så sne på sig själv.
<P align=right>Foto: Ulf Lodin</P>Tomas lyckades dock komma tillbaka på nytt. Krinolinen i Fruängen är en av tre viktiga trygghetspunkter. Servicehemmet Frida på Kungsholmen en annan. Där är Tomas allt-i-allo i köket och jobbar heltid. Fotbollen är den tredje.
- Jag missar inte en träning. Det är så roligt, för jag känner att jag utvecklas hela tiden. Och ingen är förmer än någon annan, tvärtom lär vi oss av varandra och vår tränare, Tommy Nyman.
- Nu förstår jag strategin med fotboll också. Det är inte bara att jaga efter en boll. Det handlar om positioner på planen, teknik och spelförståelse. Att springa på djupet - som jag lärt mig att det heter! - i rätt läge. Fotboll är verkligen ett strategispel.
- Därför är det också roligare att titta på matcher idag. Jag ser ofta Djurgården och naturligtvis Champions League på TV.

Hälsoaspekten är självfallet också viktig. När Tomas började träna var han mager och fysiskt nedkörd. Nu orkar han springa och har fått bättre kroppsuppfattning och - kontroll.
- Jag har lärt mig röra mig bättre, och ta för mig på planen. Våga tackla till exempel. Det gjorde jag inte i början, var rädd för att det kanske var en rikspundare som skulle snetända. Men så är det ju inte, vi är där på samma villkor. Vi är vänner även om det skulle bli tufft på planen. Och så peppar vi varann.
Tomas har funnit något som är viktigare än droger. Fotboll. Och nästa träningspass. Det har de sociala myndigheterna fångat upp, och stöttar ytterligare.

Köpenhamn och sommarens VM är det stora målet, det andra och sista mästerskapet för Tomas. Man får nämligen enligt reglerna bara spela två turneringar.
Det svenska laget kommer att bestå av fyra spelare från Stockholm, tre från Göteborg och en från Malmö.
- Vårt problem kommer bli samspeltheten. Vi hinner ju inte träna tillsammans.
Men det är inte heller VM-guld som är drömmen.
- Att slutligen få ordning och reda på mig själv och min försörjning, det är vad jag hoppas på.
Fotboll då?
- Självklart ska fotbollen finnas med mig i framtiden. Jag ska inte sluta träna. Förresten satt jag och dagdrömde på bussen häromdagen. Jag kanske skulle kunna bli andretränare i laget. Men jag har inte vågat säga det högt. Ännu vågar jag inte ge löften.
VM FÖR HEMLÖSA
Tid och plats
I år spelas VM för hemlösa på Rådhusplatsen i Köpenhamn den 29 juli-4 augusti.
Regler
Spelplanen är 22x16 meter omgärdad av en 110 centimeter hög sarg och stora läktare. Lagen består av målvakt, tre utespelare och fyra avbytare. Speltiden är 2x7 minuter.
Spelarna
För att få delta ska spelarna vara hemlösa eller ingå i ett missbruksprogram. En spelare får max spela i två VM-turneringar.
Turneringen
För att varje lag ska få spela så många matcher som möjligt, och mot likvärdigt motstånd, genomförs tävlingen i flera etapper innan man kommer fram till spel om sex olika pokaler. Dessutom utses bästa Fair Play-lag, bästa mixade lag, bästa kvinnliga spelare, bästa manliga spelare och bästa nykomling. Alla deltagare får medalj.