Pär Zetterberg: "Den starkaste överlever"

Magasinet Fotboll fortsätter temat om svensk talangutveckling. Intervjun med Pär Zetterberg om hans tid som 16-åring i en storklubb, och hans nuvarande arbete som talangscout, publicerades först i Magasinet Fotboll #3.

Pär Zetterberg hade en tuff start som 16-åring i Anderlecht. Idag är han talangscout för sin belgiska klubb. Foto: Scanpix.
Pär Zetterberg vet vad som krävs för att lyckas om man flyttar utomlands tidigt.
Han kom till Anderlecht som 16-åring. Nu jobbar han som scout åt den belgiska mästarklubben och letar nya talanger.

Två män i mörka rockar stod i regnet vid sidlinjen på B-planen. Det var inte Falkenbergs FF:s reservlagsmatch som de var intresserade av. Herrarna tittade bara på en blond småvuxen tonåring. Pär Zetterberg lade märke till de udda åskådarna men hade ingen aning om vilka de var.
Så småningom blev han nerbjuden till RSC Anderlecht, och efter tio dagar i Bryssel bestämde han sig.
Våren 1987 lämnade den 16-årige Pär Zetterberg klubben, familjen och kompisarna i Falkenberg och flyttade till Belgien.

30 landskamper, sex belgiska ligatitlar och 20 år senare reser Zetterberg själv runt i Norden för att leta spelare åt Anderlecht. Sedan han avslutade spelarkarriären förra våren är han en av sju scouter som tittar på spelare som är 16 år och äldre.
Han har under året sett samtliga lag i högsta serien i Danmark, Norge och Sverige.
- När man får reda på av tränarna vilken spelartyp som klubben söker, letar man efter det. Efter varje match skriver jag en rapport. Ibland är jag på en match för att följa en viss spelare. Ibland är jag där för att kartlägga allmänt om det finns några spelare som kan vara intressanta.
Om Zetterberg fastnar för en spelare kommer ytterligare två eller tre från Anderlecht och studerar samma kille för att den belgiska storklubben ska vara säker på sin sak innan det är dags att börja värvningsprocessen.
När riktigt unga spelare blir kontaktade av utländska klubbar ligger ett tungt ansvar på familjen.

<P align=right>Zetterberg som ny talang i Anderlecht 1987, och etablerad spelare 1993.</P>Det händer att bekymrade föräldrar kontaktar Svenska Fotbollförbundet för att få råd om hur de ska agera när agenter eller klubbar lockar med kontrakt.
Pär Zetterberg:
- Det är väldigt smickrande för en ung spelare när en utländsk klubb är intresserad, men det är viktigt att tänka långsiktigt. Många går efter hur stor klubben är och tänker "ju större klubb, desto bättre". Men det är också så att ju större klubben är, desto svårare blir det att slå sig in. Man måste vara smart när man väljer. Ofta är det bättre med ett mellansteg som en klubb i Holland eller Belgien. Kvaliteten är högre i de större ligorna och därför är det svårare att lyckas där.
Vad är viktigt att tänka på när man som tonåring ska ta ställning till utländska anbud?
- De unga spelarna vill ju träna och spela fotboll, men det är så mycket annat som måste fungera. Det ska vara rätt klubb som ger rätt uppbackning till unga spelare och tar hand om dem.
Zetterberg har en klar uppfattning om vilken sorts boende som passar ungdomsspelare.
- Jag bodde inackorderad i en vanlig familj. Det fanns regler. Dörren stängdes klockan tio på kvällen och då skulle man vara hemma, säger Zetterberg och fortsätter:
- För en 16-17-åring är det inte alltid så lätt att bo ensam. Det kanske verkar jättemysigt att bo i en kanonfin lägenhet, men ibland är det bra att någon har koll på en och säger till en saker. Inackordering var inte så vanligt för några år sedan men nu är den modellen på väg att komma tillbaka igen. Jag tycker att det är jättebra.
Han berättar också om det hårdare klimatet i utländska storklubbar.
- I proffsklubbar är det djungelns lag som gäller. Det kan låta hårt, men så är det. Den starkaste överlever. Det har inte alltid med kvaliteten att göra om spelaren lyckas eller inte. Den mentala styrkan är ännu viktigare. Man måste vara stark när motgångarna kommer och kunna hantera dem. Annars lyckas man inte.
Du var 16 år när du flyttade. Hur minns du din första tid i Belgien?
- Den första tiden var jättejobbig. Det vore att hyckla att säga något annat.
Vad var svårt?
- Allt. Man flyttade hemifrån. Kompisarna fanns inte med en. Språket var svårt. Man åt annorlunda, tränade annorlunda. Spelsystemet var annorlunda än hemma i Sverige. Det tar tid att anpassa sig.
Vad trodde du om framtiden när du lämnade Falkenberg?
- Jag ville bara bli proffs. Det fanns inget annat.
Det finns unga svenska talanger som vänder hem efter att ha vantrivts. Funderade du någon gång på att ge upp och flytta hem?
- Ja. Jag tror att alla som har flyttat ut tänker så någon gång. Men det gäller att få bort de tankarna. Jag gav mig fasen på att det skulle gå bra och jag jobbade vidare.
Pär Zetterberg
Född: 14 oktober 1970.
Yrke: Scout åt RSC Anderlecht sedan ifjol. Som spelare var han en kreativ mittfältare.
Klubbar i karriären: Falkenbergs FF 1978-86, RSC Anderlecht 1986-91, 1993-2000 och 2003-2006, Charleroi 1991-93, Olympiakos 2000-03.
Ligamatcher/mål: 397/92.
Landskamper/mål: 30/6.
Titlar: Sex belgiska ligaguld och tre grekiska. Årets spelare i belgiska ligan två gånger, vinnare av Guldbollen 1997.