Magasinet Fotboll #4-2007: Miljonklubben

En säsong är förbi. Sveriges 3 266 fotbollsföreningar har under 2007 gjort samhällsnyttiga insatser värda flera miljarder kronor.
En av alla dessa viktiga klubbar är IFK Värsås. Här utförs ideellt arbete för motsvarande 1,3 miljoner om året. Det ger omätbara sociala värden som inte kan räknas i pengar.
Direkt efter den blåvita skylten med byns namn pekar en mindre skylt ut vägen till idrottsplatsen.
Värsås, drygt en mil sydost om Skövde, har knappt 600 invånare. Räknar man även dem som bor i byns närmaste omgivningar blir det lite över 1.000 personer.
350 är medlemmar i IFK Värsås.
- Det här är en fotbollsby, säger Jessica Thorvald, och får medhåll av lagkompisarna Annsofie Johansson, Louise Breman och Emelie Bengtsson.
De är 15 och 16 år och har den gångna säsongen spelat i det sönderfallande F17-laget. På grund av spelarbrist läggs laget nu ner och de sju-åtta som är kvar får nöja sig med spel i damlaget nästa år.
Samlingspunkt. Idrottsplatsen är ett ställe där Värsås ungdomar träffas även när de inte själva har träning. Jessica Thorvald, Louise Breman, Emelie Bengtsson och Annsofie Johansson kickar boll på B-planen, som ligger höstgrön och fin i kylan efter en lång säsong.
En fotbollsby, ja. Hur Värsås skulle vara utan IFK vill de inte tänka på.
- Då hade det varit dött här. Det hade varit hur tråkigt som helst, säger Jessica Thorvald.
Idrottsplatsen är samlingspunkt för ungdomarna även dagar då de inte har träning. De sparkar lite boll på skoj eller sitter bara och snackar.
- Klubben betyder mycket för en. Det är alltid kul att komma hit, säger Annsofie Johansson.
Vi träffar de fyra tjejerna i ett klubbhus som känns 1970-tal, men som håller på att byggas ut. De sitter och pratar i en av två omaka hörnsoffor som medlemmar har skänkt.
På väggarna hänger lagbilder, gamla löpsedlar, vimplar och olika anslag. Listor visar vilka veckor de olika lagen har ansvar för att städa.
Utanför är senhösten mörkgrå, men de tre gräsplanerna är gröna och jämna.
- Vi får ofta beröm för hur fina planer vi har, säger Annsofie Johansson.
IFK Värsås äger och driver sin anläggning själv. Allt bygger på frivilligt och oavlönat arbete.
- I styrelsen har vi två pensionärer som lägger ner ett hästjobb på vardagarna när vi andra inte är här. De sköter all gräsklippning och kritning, och även städning och en massa sådana grejer, säger Torbjörn Thorvald.
Han sitter också i styrelsen och spelade själv i A-laget på 1970-talet. Han är pappa till Jessica och har tränat hennes lag i fem år. En av sönerna spelar i A-laget och en annan är tränare för juniorlaget.
- Jobbet som vi lägger på våra ungdomar här är alldeles otroligt värdefullt, säger Torbjörn Thorvald. Vi har inget skit med ungdomarna på byn här. Det är tack vare att vi har dem i vårt grepp här i klubben.
Hur hade det sett ut i Värsås utan idrotten?
- Då tror jag inte att det hade varit så jävla roligt. Jag tror att det hade varit mycket samhällsproblem. Mycket liv. Mycket skit, rent ut sagt.
Vad är social ekonomi?
Det är organiserade verksamheter som inte drivs i vinstsyfte och som bygger på demokratiska värdering-ar. Drivkraften är medlemsnytta och allmän-nytta. Idrottsrörelsen är en viktig del av den sociala ekonomin, som också kallas den tredje samhällssektorn - vid sidan av den privata och den offentliga sektorn.
I fjol gjorde Sandra Dahlberg och Elisabeth Falcini vid högskolan i Skövde en socialekonomisk studie av IFK Värsås. C-uppsatsen belyser det ideella arbetets betydelse för en kommun, och värdet av det räknades delvis om i pengar.
Studien visar bland annat att ett 20-tal ledare i IFK Värsås på ett år lägger ner 10.500 timmar på ideellt arbete. Det motsvarar nästan sex heltidstjänster.
Genom en fiktiv lönekostnad på 125 kronor i timmen har de ideella årsarbetstimmarna i IFK Värsås räknats om till ett samhällsvärde på drygt 1,3 miljoner.
Högskoleuppsatsen berättar också om hur klubben bidrar till att bygga upp så kallat socialt kapital i kommunen. Sådant byggs av personliga relationer och informella nätverk. Nätverken skapar sociala värden som exempelvis gemenskap, vilket i sin tur gör att kostnaderna för ohälsa och sjukskrivningar blir mindre.
Föreningen antas också bidra till näringslivet i Skövde kommun eftersom merparten av utrustning och tjänster som IFK Värsås köper kommer från lokala företag. Allt enligt Dahlbergs och Falcinis socialekonomiska studie.
IFK VÄRSÅS
Grundad:
1914 som Värsås IF. Ombildad till IFK Värsås 1924.
Hemmaplan: Värsås IP, som ägs och drivs av klubben.
Medlemmar: 350.
Divisioner: 4 damer, 6 herrar.
Antal lag: 14.
Årsomsättning: Knappt en miljon.
Övrigt: Klubben blev 2006 föremål för en socialekonomisk studie utförd av elever vid högskolan i Skövde. C-uppsatsen visade bland annat att ledarna i IFK Värsås årligen utför ideellt arbete för motsvarande 1,3 miljoner kronor. I studien framkom också att ungdomarna tycker att gemenskap är den viktigaste nyttofaktorn i klubben.
Men det är inte för att vara duktiga och för att göra en massa nytta som Torbjörn Thorvald och de andra ledarna i IFK Värsås fortsätter år efter år.
- Jag gör det för att jag tycker det är inihelvete kul, säger han. Det är skitkul. Jag älskar fotboll och föreningslivet.
Men det finns saker som inte är lika kul.
På en A4-lapp som hänger vid köksdelen av samlingsrummet står att läsa: "Ledare/Spelare, nu har vi tröttnat på er oförmåga att städa, diska och plocka i ordning efter er" och så vidare.
Och längst ner: "Skärp er!" Undertecknat: "Styrelsen".
Ännu svårare än att få folk att städa kan det vara att rekrytera tränare till oavlönade uppdrag. Värsås damlag står utan tränare inför kommande säsong.
- Det är jättetufft att få tag på någon, säger Torbjörn Thorvald. Vi har säkert frågat 20 olika personer.
För 15-åriga Jessica Thorvald, som redan i år gjorde tio mål i damernas division 4, är en framtid i IFK Värsås inte längre självklar. Hon har varit med i Västgötalaget och har ambitioner med sin idrott.
- Jag tänker söka till riksfotbollsgymnasiet i Borås och vill verkligen satsa på fotbollen. Om det inte blir någon riktig tränare kommer jag nog att byta klubb.
Det är inte osannolikt att några av hennes kamrater i så fall gör likadant.
3 frågor
…till Sören Karlström, fritidschef i Skövde kommun.
Sören Karlström lämnade in önskemål till högskolan i Skövde om ett examensarbete i ämnet föreningsidrott och social ekonomi.
Sandra Dahlberg och Elisabeth Falcini nappade på idén och gjorde en studie av IFK Värsås.

Vad har fritidskontoret haft för glädje av studien?

- Vi är mycket nöjda med den. Det intressantaste är att den belyser hur viktig den ideella idrotten är för samhällsbygget. Vi har sedan haft Elisabeth Falcini anställd hos oss en tid för att utreda föreningsbidragen i koppling till social ekonomi.

Hur viktiga är de ideella idrottsföreningarna för samhället?
- Idrottsrörelsen har alltid sagt: Så här många ideella arbetstimmar lägger vi ner och det är värt si och så mycket. Politikerna är nog trötta på att höra det där. Men nu ser vi, bland annat genom den här studien, att idrotten också genererar oerhört viktiga omätbara värden. Det är det som kallas för socialt kapital. Idrottsklubbarna fostrar människor och skapar nätverk som hjälper till att bygga ett gott och demokratiskt samhälle.

Med tanke på allt detta, får föreningarna tillräckligt ekonomiskt stöd från stat och kommun?
- Både ja och nej. I vissa avseenden är stödet gott, men vi måste bli bättre på att fördela pengarna ur ett jämställdhetsperspektiv. Stödet ser också olika ut i olika kommuner. Här i Skövde skulle stora resurser behöva sättas in, och nu har vi fått nya goda argument för att få politikerna att släppa till pengar.

Text: Jakob Lundberg
Foto: Björn Larsson Rosvall