Meriterad samling på SvFF:s Pro-kurs

Stefan Schwarz, Nebosja Novakovic, Özcan Melkemichel, Patrik Werner och Jörgen Pettersson - det är några av de meriterade namn som nu går SvFF:s högsta tränarutbildning Pro Diploma.

En av våra absolut mest framgångsrika lirare genom tiderna Stefan Schwarz är en av dem som just nu går SvFF:s högsta tränarutbildning, SvFF:s Pro Diploma.

Trots att han fortfarande är bosatt i Portugal väljer Schwarz nu att tillbringa de kommande 40 kursdagarna på Bosön under de två närmaste åren. Hans sejour som assisterande tränare i Helsingborg blev bara ett halvår men hans mål är uppenbarligen att återkomma till svensk fotboll, och då är den kommande "Pro-licensen" en förutsättning.

Vi talar nu om den femte upplagan av SvFF:s Pro-utbildning, och där är Stefan långt ifrån den ende med förflutet som spelare på högsta elitnivå. Bland de övriga kurskamraterna kan t. ex nämnas; Jörgen Pettersson A-landslagsman tidigare Malmö FF, sedermera proffs i Bundesliga, Joakim Persson U21 landslagsman även han med MFF som gammal klubbadress.

Därutöver finns ytterligare namn med landslagsmeriter från våra yngre landslag. Magnus Powell, tidigare forward i ÖSK har även han meriter från pojk-/J och U21 landslaget, liksom Johan Blomberg juniorlandslagsman och före detta allsvensk spelare i Örgryte IS.

Andra kändisar med allsvenska meriter är Nebojsa Novakovic (nu assisterande i AIK) liksom gamle klubbkompisen Thomas Lagerlöf för närvarande tränare i IK Sirius.

Vid sidan av dessa finner vi några minst lika intressanta namn med flerårig tränarerfarenhet. Eller vad sägs om Syrianskas Özcan Melkemichel. Özcan har varit med som både spelare och tränare under Syrianskas imponerande resa från seriesystemets gräsrotsnivå till yttersta topp.

Tony Andersson och Patrik Verner är två andra med gedigen tränarkarriär bakom sig. Tony tränare i Sandvikens IF i division 1 och Patrik Verner som fostrats den långa vägen i anrika Degerfors. I dag är Patrik tränare för A-laget i Superettan.

Stefan Strind och Niklas Egnell kompletterar klassen. Även med gedigen tränarerfarenhet på hög nivå. Stefan tränade så sent som i fjol Gauthiod i division 1 och Niklas återfinns sen tre år tillbaka i allsvenska Åtvidabergs FF som assisterande.

Det är med andra ord en intressant grupp som nu kämpar vidare mot en kommande Pro-examen. Som tidigare upplagor pågår kursen till december 2014 och vi lär få anledning att återkomma i rapporteringen.

Hasse Backe, föreläsare på tränarutbildningen på Bosön.