NFDK utvecklar talangfulla unga domare

I sommar gjorde Norrköpings fotbollsdomarklubb (www.nfdk.nu) en imponerande satsning på sina unga domare. Domartalanger valdes ut för att på fyra cuper utvecklas teoretiskt och praktiskt under ledning av instruktörer från klubben.

NFDK har i skrivande stund ett 20-tal unga domare med siktet inställt på att avancera till distriktsnivå: "Vi gör allt som står i vår makt för att ta hand om dem på bästa tänkbara vis. Ett mycket omtyckt och givande sätt är att åka iväg med dem på läger" berättar klubbens ordförande Anders Kellerman.

NFDK

17 – 21 juni Aroscupen i Västerås (www.aroscupen.se)

Under Aroscupen i Västerås fick 23 domare chansen att utvecklas av fyra instruktörer. En av instruktörerna, tillika lägerledare, var Daniel Johansson, ansvarig för klubbens unga domare och en av de drivande bakom projektet. "Tre domare och fyra AD fick A-finaler, ett bevis på att våra domare håller hög klass" berättar Daniel, som är distriktsinstruktör och har dömt fotboll i 20 år. 2009 blev han utsedd till Årets Domare av Östergötlands Fotbollförbund, till stor del tack vare hans stora engagemang i utveckling av unga domare.

1 – 4 juli Nils Liedholms Cup (www.nilsliedholmscup.se)

Till sommarens andra läger, Nils Liedholms Cup i Valdemarsvik, valdes nio domare ut för att ledas av tre instruktörer: "Vi hade grymt kul och vi som ledare ser ju hur mycket domarna går framåt både under och efter ett läger. Det är bara att gratulera domarna för det är alltid i slutändan domarens förtjänst att hon eller han utvecklats" konstaterar Daniel.

NFDK kan stoltsera med att de nio NFDK-domarna blev uttagna till hela fyra A-finaler:

  • F 14/15 D: Dani Danho AD1: Suad Kaltak AD2: Tomas Edstrand
  • F 13 D: Alexander Bitar AD1: Abid Hasanovic AD2: Semir Jakupovic
  • P15/16 D: Senid Halilovic AD1: Dani Danho AD2: Tomas Edstrand
  • P 14 D: Alexander Bitar AD1: Suad Kaltak AD2: Tomas Edstrand

Klubbens domare dömde sammanlagt 189 matcher: "Det var ett riktigt nöje att samarbeta med arrangörerna. Nils Liedholms Cup är mycket trevlig och gemytlig, och belägen i en härlig miljö", säger Daniel.

NFDK

11 – 18 juli Dana Cup i Fredrikshamn (www.danacup.se)

Extra glada är styrelsen över möjligheten att arrangera resan till Dana Cup i Danmark: "Jag vet knappt vart jag ska börja, men en kall decemberkväll kom jag på att ringa till Henrik Persson för att prata lite om Dana Cup. Vecka 28 i år var det hela fullbordat och jag har väldigt mycket känslor… att NFDK klarar av att ta sig till Fredrikshamn och delta med praktik under hela veckan är stort" skriver Daniel på klubbens hemsida, klart berörd.

Följande unga domare fick den stora äran att åka med till Danmark: Tomas Edstrand, Alexander Özmen, Martin Örtegren, Alexander Bitar, Robin Andersson, Gabriel Abdullahad, Josef Eissa, Dani Danho och Senid Halilovic. Ledargänget bestod av Henrik Persson, Daniel Johansson, Stig Sjöström och Simon Hanna.

Daniel berättar: "Vi dömde allt ifrån P18 till P13 och från F16 till F13, med i stort mycket goda resultat. Det är ju inte direkt som att döma här hemma, dels är du utomlands och dels är lagen från nästan 25 olika nationer". Han fortsätter: "Veckan var glimrande, och som om allt detta inte var nog, så har vi blivit inbjudna till Scandinavia Cup i Trondheim nästa år". Det går inte att ta miste på glädjen.

Tomas Edstrand, en av NFDK:s domartalanger, skriver på sin blogg: "Väl framme i Danmark stod två dagar med lära-känna-tema på schemat. Dels att vi skulle lära känna varandra mer, men även att vi fick känna på staden, atmosfären och kulturen. Att en cola på restaurang kostar 34 DKK och en öl 30 DKK bara för att nämna ett exempel.

Men en sak är säker, att de här dagarna byggde upp en enorm stämning inom gruppen, det var ett practical joke här, ett bus där, och ett gapskratt där. Alla trivdes vi med varandra, trots att många av oss aldrig ens setts tidigare. Riktigt bra upplägg, och de här två dagarna tror jag personligen har stor del i att hela veckan blev så lyckad… Till alla er som inte var med i år, rekommenderar jag att jobba för en plats nästa år, det är inget ni vill missa!"

NFDK

5 – 8 augusti Forward Cup i Örebro (www.forwardcupen.se)

Uttagna till Forwardcupen i Örebro som gick av stapeln i början av augusti var: Senid Halilovic, Robin Andersson, Tomas Edstrand, Dani Danho, Gabriel Abdullahad, Stefan Hanna, Alex Tapia, Jason Forshav och Martin Dahlqvist.

Daniel Johansson passar på att summera sommaren: "Fyra läger är genomförda, domarna flyger fram i utvecklingen, och det är bara deras egen förtjänst i slutändan. Sammanlagt så har vi haft 30 yngre domare som fått döma under ett eller flera läger. Detta är bara så roligt! Jag tror att flera av domarna mycket väl kan återses på Olympia eller Vångavallen om 5-10 år....då kan man hoppas att man får en biljett av dem" säger Daniel och ler.

Vill du läsa mer? Surfa in på http://fotbollinorrkoping.bloggplatsen.se och läs NFDK-medlemmen Tomas Edstrands betraktelser från sommarens äventyr.