UEFA vill ha fem domare i höst

Efter det lyckade experimentet med fem domare i den senaste upplagan av Europa League vill UEFA införa systemet på bredare front i höst. Kommande säsong ska även Champions League, EM-kvalet, samt UEFA Super cup utökas med två extra assisterande domare per match.

– Det är svårt att se något negativt. Nu handlar det om att göra en formell begäran och hoppas att Fifa beviljar den, säger UEFA:s generalsekreterare Gianni Infantino.

Också i Sverige har frågan diskuterats. Inte minst under våren då ett par matchsekvenser blivit föremål för debatt. SvFF:s domarbas Bosse Karlsson ser inget principiellt hinder. Däremot varnar han för logistiska problem.
– Allsvenska matcher skall spelas med samma förutsättningar, vilket innebär 16 domare extra i varje omgång. Det får effekter ner i seriesystemet. Dessa domare ska dessutom vara både huvuddomare och extra assisterande domare. De måste träna på båda sakerna. Därför krävs det även fler huvuddomare, säger Bosse Karlsson.

Han menar också att domarnas säkerhet måste kunna garanteras. Inte minst då de två extra domarna ska delta i svåra beslut, som exempelvis handssituationer i straffområdet.
– Vi har haft svårigheter säkerhetsmässigt i Sverige under senaste åren.

Placeringen av dessa extra assisterande domare under match känns inte trygg, säger Bosse Karlsson och avslutar:
– Jag är inte negativ till att pröva nytt men jag tror att jakten på hela sanningen alltid är för svår. Det kommer att ske misstag och det måste vi alltid lära oss att leva med. Fel gör alla i sin profession.