Ingen domarbrist inom svensk fotboll

I motsats till vad som rapporterats i media tidigare i år råder det ingen domarbrist inom svensk fotboll. Varken på elit- eller distriktsnivå.
– Redan idag har vi tillräckligt med domare, men för att säkerställa kvalitén jobbar vi mot ett mål på fem tusen distriktsdomare 2014, säger Domarkommitténs ordförande Bo Karlsson.

Det var i maj tidigare i år som uppgiften om att det råder domarbrist i svensk fotboll cirkulerade i media. Det påstods att 1 100 domare saknades och att rekryteringen av nya domare gick trögt. Detta stämmer inte, menar den svenska domarbasen Bo Karlsson.
– Tittar vi på förbundsdomare, det vill säga den grupp som dömer allsvenskan till division tre för herrar och allsvenskan till division två för damer, har vi de 360 domare som behövs. När det gäller distriktsdomare, alltså de som dömer fyran och nedåt, varierar det lite mellan distrikten, men sett över hela landet har vi ett tillräckligt antal, säger Bo Karlsson.

Bo Karlsson förklarar att det sammanlagda antalet uppdrag för distriktsdomarna i Sverige uppgår till 100 873. Varje distriktsdomare förväntas döma minst 25 matcher var, vilket innebär att det behövs 4 035 domare för att ekvationen ska gå ihop. I Sverige idag finns 4 075.
– Många domare dömer mer än 25 matcher, så man skulle lika gärna kunna räkna på 30 uppdrag per domare och år. Så verkligheten ser faktiskt ännu ljusare ut, förklarar Bo Karlsson.

Bo Karlsson.Däremot finns variationer i de olika distrikten. Jämför man exempelvis Värmland med Halland blir detta tydligt. I Värmland uppgår antalet uppdrag till 3 360 per säsong, vilket innebär att det skulle krävas 134 domare räknat på 25 uppdrag var. I dagsläget finns 145, mer än tillräckligt. I Halland är situationen omvänd, där skulle 173 domare behövas till de 4 320 uppdragen, men idag finns bara 147.
– Men det här är generellt sett inget problem, särskilt inte i distrikt med korta geografiska avstånd. I distrikt med färre domare, dömer de som finns lite mer, säger Bo Karlsson.

Kvantiteten är det allstå inga problem med och för att säkerställa att även kvalitén på distriktsdomarna är tillräcklig hög, har domarkommittén som målsättning att det 2014 ska finnas 5 000 distriktsdomare i Sverige. För att nå denna målsättning drogs ett rekrytringsprojekt igång i sex distrikt redan 2008. Från och med i höst kommer projektet att spridas till samtliga distrikt.
– Det är ute i distrikten som det riktiga hästjobbet görs när det gäller rekrytering. I projektet vill vi från förbundshåll hjälpa till att bygga upp en organisation som fungerar i alla distrikt. Det måste vara långsiktiga lösningar och inte punktinsatser, säger Bo Karlsson.
– Precis som i övriga samhället har klimatet för domare blivit tuffare. Det är mer krävande att vara domare nu än tidigare. Därför är det jätteviktigt att vi jobbar vidare med rekryteringen, avslutar Bo Karlsson.