Eskilsminne IF

Lägg Eskils på minnet

I en liten gulteglad klubbstuga intill Harlyckans idrottsplats i Helsingborg jobbar en man med stora visioner. Mannen vill göra föreningen han jobbar för till Sveriges mest professionella småklubb. Frågan är inte om han kommer att lyckas. Frågan är om han inte redan har gjort det. Möt Tommy Billqvist. Möt Eskilsminne IF.

Eskilsminne IF, eller Eskils som man ofta kallar sig, är med sina mer än 1 200 medlemmar en av Skånes största fotbollsföreningar. Att få så pass många medlemmar att dra åt samma håll, att följa samma riktlinjer och jobba mot samma mål är givetvis inte ett helt enkelt uppdrag. Men med en tydlig organisation och med klara grundläggande värderingar visar klubbdirektör Tommy Billqvist och hans kollegor på Eskilsminnes kansli att det inte behöver vara så svårt.

Genom att vända upp och ner på gängse organisationsmodeller och genom att arbeta efter en förutbestämd plan bereder man möjligheter för alla spelare till samma "resa" oavsett ålder, kön, etnicitet och funktionshinder. Föreningen ser sin verksamhet som en plats där man ska lära sig för livet och där man formas och fostras på sin väg in i vuxenlivet.

"Vårt mål är att berika våra ungdomars uppväxt, att göra deras resa i vår förening så lustfylld som möjligt och att hjälpa till att forma dem till kommande ansvarstagande vuxna med positiva och sunda värderingar", citerar Tommy från föreningsdokumentet Resan med Eskilsminne IF.

Just "resan" med föreningen är något som Tommy återkommer till och för att den ska bli så lyckad som möjligt för föreningens barn och ungdomar krävs det bra reseledare. Som ledare i Eskilsminne ges man ett hundraprocentigt stöd och ett oerhört stort förtroende.

"Den samhällsnyttan som våra ledare gör går inte att sätta ett värde på", säger Tommy som ser Eskilsminnes ledare som extraföräldrar, vägledare och föredömen lika mycket som bara ledare.

Utöver Svenska Fotbollförbundets Avspark och Bas 1-utbildningar, som man har kört i egen regi, håller man för föreningens ledare kompletterande föreläsningar och seminarier som ska ge ytterligare stimulans och näring.

Med över 35 år i föreningen har Tommy Billqvist skaffat sig en klar bild över hur han vill arbeta för att möta framtiden med Eskilsminne IF. Han har dessutom skapat ett otroligt stort kontaktnät i kommunen som är ovärderligt i verksamhetsarbetet.

"Det är viktigt att föreningen ser likadan ut utifrån som inifrån", menar Tommy. "Eskilsminnes budskap ska uppfattas på samma sätt oavsett om man jobbar i skolvärlden, i näringslivet eller om man är förälder till en tjej i F10".

Tommys stora kontaktnät i Helsingborg har gjort att Eskilsminne har mängder av samarbeten i kommunen. Tillsammans med Svenska kyrkan ser man till att inga 14-åringar behöver välja bort fotbollen eller konfirmationen. Som Eskilskonfirmand läser man komprimerat under vissa utvalda helger under vinterhalvåret och under de helger när det är konfirmationsundervisning styr föreningen bort fotbollsverksamheten.

Man genomförde tillsammans med Tullverket ett stort antidrogprojekt där man höll föreläsningar om droger och dopning för föreningens spelare, ledare och föräldrar. Även om projektet som sådant är avslutat fortsätter Eskilsminne att utbilda sina medlemmar.

"Fotbollen är en spegelbild av samhället i övrigt", säger Tommy, som menar att det givetvis också finns drog- och alkoholmissbruk i fotbollsfamiljer. Därför ses utbildningen om droger och dopning som lika självklar som att ungdomarna genomgår en domarutbildning.

Projektarbetet är en naturlig del av Eskils men det är viktigt att projekten har en stark koppling till föreningens verksamhet. Målet med projekten, menar Tommy, måste hela tiden vara att utveckla såväl föreningen som den enskilde individen.

Inför årets Idrottslyftet har man bland annat valt att fortsätta sin satsning på skolsamverkan, ett projekt som startade 2007. Tillsammans med tre närliggande skolor arrangeras det fotbollsträningar under dagtid för årskurs 7-9 ett par gånger i veckan. Dessutom hålls samarbeten med en brottningsklubb och en friidrottsklubb, som gör att eleverna under vintertid får möjlighet att öka på sin smidighet och snabbhet.

"Vi har en stor vinst i projektet genom att vi får mycket bra kontakt med skolorna", säger Christer Engdahl, verksamhetsansvarig i Eskilsminne IF. "Vi kan prata med skolorna om ett gemensamt förhållningssätt i många frågor och eftersom många av eleverna är spelare i Eskilsminne IF får de en extra träning i veckan".

En annan stor vinst med skolsamarbetet är alla elever som kommer i kontakt med föreningen och som på så sätt ställer upp och hjälper till vid Eskilscupen.

Cupen, som arrangeras vecka 31 varje år, är en av Sveriges äldsta och största fotbollsturneringar för ungdomar och har spelats sedan 1968. Antalet deltagande lag har vuxit lavinartat de senaste åren och i fjol var hela 620 lag anmälda till turneringen och det spelades 1 814 matcher på tre dagar. Årets turnering har blivit ännu större och arrangemanget borde egentligen vara en logistisk omöjlighet.

Att ta emot så många deltagare, se till att de får logi och mat, att de kan transporteras till rätt plan i rätt tid kräver ett detaljerat planeringsarbete men framför allt ett stort funktionärsbehov. Behovet tillfredsställs till största del genom det enorma, ideella stödet från föräldrar och äldre ungdomar. De flesta som ställer upp varje sommar har en gång fått utvecklas och växa i Eskilsminnes ungdomsverksamhet och vill med sina insatser betala tillbaka till föreningen - en resa med Eskilsminne tur och retur skulle man kunna säga.

"Det är viktigt att alla som är engagerade i Eskilscupen inser sin delaktighet", säger Christer Engdahl, som menar att föreningen idag gör en bättre turnering än för ett par år sedan då det var väsentligt mindre lag anmälda.

"Vi ville skapa en cup som vi själva skulle vilja besöka", säger Tommy. "Med A-, B-, C- och D-slutspel på söndagen ser vi till att alla får speltid även sista dagen av turneringen".

Man har dessutom lagt upp spelschemat så att varje lag spelar sina matcher antingen på förmiddagen eller på eftermiddagen. Detta för att alla ska få möjlighet att göra utflykter eller prova på någon annan aktivitet och därmed kunna få uppleva Helsingborgsområdet. År 2007 blev Eskilscupen utsedd till "Årets evenemang" av marknadsföreningen i Helsingborg.

Att klubbkänslan i Eskilsminne IF är stor råder det inga som helst tvivel om och devisen "fotboll för alla" lever i allra högsta grad. Inte ens rullstolsbundne Kim kunde ställa det mottot på ända.

För ett par år sedan fanns det ingen verksamhet för funktionshindrade i föreningen men då Kim dök upp på en träning ville man tillmötesgå hans önskan om att börja spela fotboll. Verksamheten byggdes upp kring honom och idag ges funktionshindrade lika stora möjligheter som andra att få uppleva Eskilsminneresan.

Att utbilda och ge barnen och ungdomarna i föreningen ansvar är en självklarhet för Tommy, Christer och de andra eldsjälarna på kansliet. På den årliga lägerverksamheten i skånska Höllviken - ett arrangemang för klubbens alla 8-12-åringar och en av grundstenarna i föreningen - får de äldsta barnen ta på sig ett stort ledaransvar. På lägren blandas föreningens barn över både köns- och åldersgränser, förutsättningar som skapar en stark klubbkänsla och som förstärker verksamhetens syn på att alla medlemmar har samma värde.

"Dagens barn är morgondagens vuxna", säger Tommy. "Det är viktigt att se barnen som de individer de är. Sannolikheten att människor kommer tillbaka som ledare är större om de har positiva intryck från föreningslivet".

Har du frågor angående Eskilsminne IF:s verksamhet, var vänlig kontakta Tommy Billqvist på 042-28 35 72 eller via tbt@eskils.nu.


Text: Christian Robèrt