Visar alla under 2016

10 jun 2016

EM börjar idag i ett förväntansfullt Paris

Efter en mycket positiv landkampsvecka med två segrar för våra damer, en seger för U21-killarna och en oavgjord och en seger för våra EM-genrepande herrar så längtar vi nu till kvällens EM-kickoff. Rumänien möter värdnationen Frankrike på Stade de France kl 21.00. Samma arena som vi tar oss an Irland på i samband med vår EM-premiär på måndag kväll.

Jag reste ned tillsammans med laget i onsdags och vi kom till vår base camp i Pornichet vid atlantkusten på eftermiddagen. Lunch och sedan dags för första träningen. Mängder av åskådare och ett mycket varmt välkomnande för de svenska spelarna.

Karl-Erik Nilsson.Efter träningen reste jag tillsammans med delar av den svenska delegationen till Rådhuset i Saint-Nazaire, grannstaden till Pornichet där träningsarenan ligger. Där blev det välkomnande av de båda borgmästarna i Pornichet och Saint-Nazaire samt av landshövdingen i regionen och av den svenska ambassadören i Paris, Veronika Wand- Danielsson.
Mängder av vänliga ord spreds om Sverige och om vårt lag, så nog känner vi oss hemma Pornichet och Saint-Nazaire alltid. Skolbarn hade jobbat med Sverige och presenterade sina arbeten och på flera äldreboenden hade utsmyckningar i blått och gult tagits fram. Känns som att folket i de här båda kommunerna engagerat sig mycket för att vi ska trivas och det känns förstås fint.

Igår reste jag och GS, Håkan Sjöstrand, med tåget från Pornichet till Paris för öppningsmiddag med UEFA och franska fotbollförbundet. Idag är det möten och mottagning på ambassaden och ett lite försenat nationaldagsfirande vid lunchtid på svenska ambassaden. Vi ska delta i det och berätta lite om vårt lag och våra förberedelser.

21.00 drar det sedan igång och vi hoppas att vi vår stanna länge i Frankrike...

Imorgon kommer många representanter för svensk fotboll ned till Paris för den årliga ordförandekonferensen. Distriktens ordföranden tillsammans med styrelserna för SEF, EFD och Förbundsstyrelsen jobbar tillsammans med kansliets ledningsgrupp kring ett antal viktiga framtidsfrågor. För fyra år sedan var vi i Kiev och efter tre år på hemmaplan känns det fint att kunna erbjuda konferens i samband med vår öppningsmatch i EM. Gruppen reser hem på tisdag.

Vi har också glädjen att kunna hälsa stora supporterskaror från Sverige välkomna hit. De kommer att sätta positiv prägel på Paris på måndag var så säker. Dessutom glädjande att så oerhört många av våra samarbetspartners har investerat i möjligheten att konferera och samtidigt njuta av vårt herrlandslags EM-premiär.

Det känns fint att vara en del av detta och vi hoppas på bra resultat både på och utanför spelplanen.

För övrigt så är det dagens generation fotbollsledare som äntligen kan se ändringar i ledarstruktur och skapa nya skarpa reformer i de internationella fotbollsorganen. Vi i Sverige har tagit initiativ och drivit på för en ny modern ordförandelösning för UEFA. Tillsammans med Danmark, Finland och Norge presenterade vi Aleksander Ceferin, Slovenien, som vår kandidat förra fredagen. Det väckte uppmärksamhet och respekt i fotbollseuropa och mängder av länder har nu följt efter oss.

Det känns inspirerande att kunna vara en aktiv del i ett utvecklingsarbete i de internationella organisationerna. Vår position är på väg att förstärkas och det har vi anledning att vara rätt stolta över. Vi kan inte påverka historien, men vi kan påverka framtiden - och det gör vi i högsta grad!
Och sällan har jag fått så många positiva kommentarer kring vårt initiativ som jag fick vid gårdagens invigningsmiddag här i Paris.

Karl-Erik

13 maj 2016

En månad till EM och ordförandekonferens

Om en månad är det dags för Sveriges första match i herrarnas EM i Frankrike och ordförandekonferensen, en av våra viktiga mötesplatser i svensk fotboll.

Fredagen den 13 är ju normalt ingen dag man vill uppmärksamma speciellt mycket, men jag är inte så vidskeplig. Jag hoppas att fredagen den 13 maj kan bli en bra dag inte minst med tanke på att det är FIFA-kongress i Mexico City idag. Jag hoppas på positiva besked därifrån och besked kopplat till UEFA. Nu står det nämligen klart att vi ska utse en ny UEFA-president detta år 2016. Mer information i den delen kommer i nästa vecka.

EM-vibbarna är ju annars alldeles utmärkta redan nu. Jag tänker förstås på de bragdartade segrarna som våra U17-pojkar tagit vid pågående Europamästerskap. Igår betvingades Frankrike med 1-0 och tidigare England med 2-1. Trots den snöpliga förlusten mot Danmark häromdagen blev det gruppseger och danskarna fick ännu en gång drömma mardrömmar om Sverige efter missat avancemang från gruppen. Det gjorde de under U21-EM, under F19-EM, kvalet till dam-EM samt herrarnas play off i fjol. Danmark vill absolut inte möta Sverige i fotboll just nu. För U17-killarna väntar nu Holland i kvartsfinal på söndag. Mycket spännande!

Den 13 juni, exakt en månad från idag, spelar våra herrar första matchen i EM. Irland står som motståndare i en match som kommer att bli fantastisk både på och utanför planen. Sverige och Irland har kanske Europas bästa fans och de kommer att sätta en mycket positiv prägel på Paris måndagen den 13 juni, var så säker.

Dagarna runt första matchen är ett stort antal fotbollsledare också samlade i Paris för den årliga ordförandekonferensen. Normalt sett möts vi i Sverige, men i år, precis som vid EM-äventyret i Ukraina, samlas vi utomlands. Vi processar ett antal viktiga framtidsfrågor kopplat till vårt arbete med mål och strategi för svensk fotboll, vi diskuterar jämställdhet och mångfald, vi pratar översyn av seriesystemet och hur vi ska ha den framtida fotbollsutvecklingen inte minst inom barn- och ungdomsfotbollen. Vi diskuterar även kvalitetssäkring och får lyssna på ett par spännande föreningsexempel, där Säffle FF och Lagunda AIK inspireras oss med sina goda exempel på framgångsrikt föreningsarbete. Vi pratar domarrekrytering och distriktens framtida roll och utmaningar. Vi får information från elitfotbollen på herr och damsidan.

Dagarna under ordförandekonferensen är oerhört värdefulla för erfarenhetsutbyte men framförallt som vägledning till oss i styrelsen inför kommande beslut. Under sammanlagt fyra dagar deltar ordförande i alla våra distrikt, representanter för våra nämnder och kommittéer, styrelserna för SEF och EFD, ledningsgruppen på förbundskansliet tillsammans med Förbundsstyrelsen. Intensivt arbete, men också härlig gemenskap och förhoppningsvis får vi uppleva en bra måndag den 13 juni med seger mot Irland.

Karl-Erik

19 apr 2016

Så här kommenterar jag OS-dräktfrågan vid SOK:s årsmöte ikväll

OS i Rio 2016 kommer att ha fler fotbollsspelare i den svenska OS-truppen än vanligt. Vi har kvalat in med både herrar och damer och så roligt det ska bli för så många svenska fotbollsspelare att tävla i Brasilien, ett av världsfotbollens största länder. Men glädjebägaren innehåller lite smolk…

16 oktober 2015 motionerade Handboll, Skidskytte, Skidor, Friidrott och Fotboll och yrkade på att SOK:s förfoganderätt för tävlingsdräkter fr o m 2018 ska bygga på frivillighet/samtycke från respektive OSF. Idag den 19 april 2016 är det Fotboll och Friidrott som står bakom motionen.

Diskussionen är inte ny men tidigare år har frågan löst sig på ett acceptabelt sätt. Nu inför 2016 är emellertid tonläget annorlunda.

Samråd och samtal för att finna gemensamma lösningar där alla är rimligt nöjda har ersatts med information om vad som gäller! Och det är i denna del vi har vår största kritik avseende brister i dialog och process. Med en annan process och ett bättre samtal med de inblandade hade detta kunnat undvikas.

Vi är självfallet positiva till att SOK får mer resurser att fördela och vi förstår således det bakomliggande resonemanget men kan inte försvara processen. Varför inte samtala för att finna gemensamma lösningar?

I motionen nämner vi att 12 av 28 sommar-OSF är föremål för SOK:s rättighet att nyttja specialförbundens tävlingsdräkter. Observera vi talar om en rättighet, inte en skyldighet!

Föreningsrättens likabehandlingsprincip får sig en första törn redan där. När sedan tre av fem motionärer kommer överens med SOK blir det ytterligare frågor kring likabehandlingsprincipen.

Vem eller vad är SOK? Jo, majoriteten består av svenska specialidrottsförbund som bedriver idrotter som ingår i det olympiska programmet! Alltså är vi alla en del av SOK, så också motionärerna!

Det är klart att en majoritet kan leva med en missnöjd minoritet och vi respekterar, självklart, den demokratiska hanteringen och det som kommer att beslutas ikväll.

MEN, vi i SOK, vi medlemmar har haft företrädare för oss som inte gjort allt vad som är möjligt för att alla medlemmar ska känna sig hyfsat nöjda. Det är en besvikelse för oss. Varför inte föra en dialog och driva ett gemensamt arbete istället för att bara presentera ett fullbordat faktum.

Schablonbilden av den "rika" fotbollen gör väl att sympatin för oss och vår medmotionär är begränsad, men våra OS-deltagare är t ex fostrade i Östra Torp. Påarp, Holmsund, Rissne, Vimmerby, Klippan, Gropptorp och Täfteå. Dessa föreningar har precis samma utmaningar som alla andra idrottsföreningar rörande ekonomi, anläggningar, ledare, aktiva m m m m.

Det är dessa föreningar som i förlängningen drabbas av detta och det är därför vi är måna om att vi demokratiskt får pröva detta. För vi ska väl inte tolka vissa gjorda utspel som ett sätt att vilja strypa samtalet och förhindra den demokratiska rätten att skriva motioner och driva frågor som vi tycker är angelägna för alla SOK:s medlemmar?

Karl-Erik

1 apr 2016

Det går för långsamt med förbättringarna i Qatar

Igår kom Amnesty International med sin rapport om arbets- och levnadsvillkor i Qatar och för de byggnadsarbetare som finns där och bland annat bygger arenor för fotbolls-VM 2022. Det finns för få framsteg och alldeles för mycket som inte har blivit förbättrat.

Ansvaret faller tungt på myndigheterna i Qatar som inte får ordning på arbets-och levnadsvillkor för byggnadsarbetarna. Ur rapporten kan ändå några positiva förbättringar noteras - men det är långtifrån tillräckligt. Se nedanstående utdrag från rapporten där det noteras att något gjorts, men att massor återstår:

"The workers, mostly from Bangladesh, India and Nepal, spoke to Amnesty International in Qatar between February and May 2015. When Amnesty International researchers returned to Qatar in February 2016, some of the workers had been moved to better accommodation and their passports returned by companies responding to Amnesty International findings, but other abuses had not been addressed."

Vi har från svensk fotbolls sida, tillsammans med våra kollegor i Norden, framfört våra krav till den förra FIFA-ledningen och FIFA har fått myndigheterna att skärpa lagar och regler, men det har uppenbarligen inte - i tillräcklig omfattning - nått ned till de enskilda arbetarna. FIFA måste nu intensifiera ansträngningarna och påtryckningarna mot Qatar om det ska kunna gå att motivera att VM ska genomföras där. De påtryckningarna måste ske snarast möjligt. Jag vidarebefordrade Amnestys rapport till FIFA-presidentens närmaste man igår med förhoppningar om att den nye FIFA-presidenten, Gianni Infantino, ser till att FIFA agerar, än en gång och med ännu mera eftertryck. Fotbollen är värd så mycket mer än att förknippas med den här typen av olösta frågor rörande levnads- och arbetsvillkor.

På söndag träffar jag mina fem nordiska kollegor på möte i Köpenhamn och då kommer frågan upp på agendan och vi planerar ett gemensamt besök i november månad för att på plats i Qatar undersöka och studera dessa frågor. Då förväntar vi oss att se ytterligare förbättringar för byggnadsarbetarna i Qatar. Vi håller också på att ta fram en kravlista till FIFA med viktiga principer som måste gälla när kommande VM-arrangörer för VM 2026 och framåt ska utses.

På nationell nivå har RF, SOK, SvFF och ett antal andra förbund tillsammans med olika grenar inom LO-rörelsen en konstruktiv diskussion och är på väg att ta fram en gemensam position om vad som bör gälla rörande internationella evenemang. Det ska helt enkelt handla om att rent spel och schysta villkor är det som idrotts- och fackföreningsrörelsen vilar på. När vi ser att stora internationella mästerskap förläggs i länder där de mänskliga rättigheterna både kränks och lyser med sin frånvaro så är det inte okej. Vissa länder får därmed möjlighet att genomföra arrangemang med osund konkurrens. Tillsammans jobbar vi inom idrotten och LO-gruppen nu fram ett antal värderingar och principer ska vara vägledande inom svensk idrott. Ser med tillförsikt framemot slutresultatet av detta konstruktiva arbete.

Vi sliter på många olika sätt och frustrationen över de långsamma framstegen är påtaglig, men förhoppningsvis ökar trycket och det kan därmed leda till nödvändiga förbättringar.

/ Karl-Erik

Visa fler inlägg