Visar alla under 2018 → 06

22 jun 2018

VM-blogg nummer 12

Hej!
Idag har det svenska herrlandslaget anslutit till vårt hotell i Sochi, ett stenkast från arenan. De kom vid lunchtid efter en kort flygresa från basen i grannstaden Gelendzhik. Efter lunch var det dags för teori och sedan reste jag med laget till matcharenan för den sedvanliga "Matchdag minus ett-träningen".

Snackisen bland media var det faktum att några spelare blev kvar i Gelendshik pga lättare magsjuka. Medicinska teamet har koll och jag känner mig väldigt trygg inför morgondagens möte med Tyskland.

Efter träningen blev det promenad, tillsammans med Håkan Sjöstrand, tillbaka till hotellet. Den promenaden tog väldigt lång tid och det beror inte bara på min skröpliga höft, utan på helt andra orsaker...

Camp Sweden hade svenskt midsommarfirande och över nejden ljöd såväl Små Grodorna som Stå upp - Vi är gul och blå! Flera hundra supportrar i gula tröjor njöt av en annorlunda miljö för årets midsommarfirande. Vi fick tillfälle att snacka med massor av positiva svenska fans och det känns verkligen fint.

Den glädje de utstrålar över att vara en del av det svenska fotbollsVM-äventyret är rörande och otroligt skoj att uppleva på plats. Där fanns inte en sur min eller en enda gnällig kommentar, bara glädje och framtidstro. Jag tror minsann att vi har VM:s bästa fans!

Kvällen avslutas med en informell, enkel, måltid med några av våra tyska kollegor. De har pressen på sig och vi ska påminna om 4-4 i Berlin 2012. Imorgon är det midsommardagen 2018. Oj, vad vi vill att det ska bli ännu ett klassiskt svenskt fotbollsdatum.

Karl-Erik

21 jun 2018

VM-blogg nummer 11

Hej!
Efter frukost vidtog en kort intervju och därefter möte där vi summerade årets ordförandekonferens.
Dagens blogg är en betraktelse och lite tankar kring en del varav hjärtat är fullt så här i VM-tider.

Först och främst - stort tack till svenska fotbollsledare och -spelare som är delaktiga i denna bragdartade succé som innebär att våra herrar spelar VM för första gången på 12 år.
Tacket går till alltifrån alla föräldrar som skjutsat till träningar, till den första ledaren som skapade trivsel och glädje, ofta i en av våra breddklubbar, till elitklubbens tränare där talangen förädlades och nu till våra olika landslagsledare som finslipat och ytterligare förädlat och gjort fina fotbollsspelare till ett framgångsrikt landslag! Glada och stolta är vi i VM och det hade inte varit lika roligt om vi missat ett tredje raka världsmästerskap för våra herrar. Det krävdes en bragd för att klara det – så tack Janne Andersson, Peter Wettergren och hela gänget!

VM-spel är först och främst viktigt som rekryteringsbas, det skapas förebilder och uppmärksamhet. Men det innebär också en fantastisk inkomstmöjlighet för svensk fotboll. Pengar som kommer från FIFA:s tv-avtal, publikintäkter och övrig reklam och som fördelas bland annat till deltagande nationer. Vi är garanterade en summa för att ha kvalat in, vilket ska täcka våra omkostnader för deltagandet vilket innefattar resor, läger, hotell, traktamenten, spelar-/ledarersättningar, matcher, konferenser och pressfaciliteter m m.

Det netto som blir kvar, normalt 15-25 miljoner kronor, blir ett överskott som går till definierade utvecklingsprojekt – vilka vi diskuterar och arbetar fram tillsammans i svensk fotboll. Det kan vara nya spelar-/tränarutbildningar, anläggningar, utökat distriktsbidrag, domarutveckling, Nationella Fotbollsutbildare, futsal, föreningsutveckling, mångfalds- och jämställdhetsprojekt. Det blir utvecklingsprojekt där vi anser att det finns störst behov helt enkelt.
Alla pengar som kommer in ska skapa förutsättningar för bättre fotboll på alla nivåer, på och vid sidan av planen. Det är ingen ägare eller ägarkonstellation som styr över pengarna – utan det bestämmer vi om tillsammans.

Historiskt har dessa mästerskapsöverskott bland annat gett oss möjlighet till ett elitprojekt 2006-2010, där vi satsade 60 miljoner kronor och införde helt nya spelar- och tränarutbildningar, utvecklingsprojekt för våra ungdomar, som vi är övertygade om ligger till grund för de framgångar vi haft inte minst med ungdomslandslagen. U21 herrar vann EM 2015, kvalade in till 2017 och har startat kvalet till EM 2019 bra, P17 har vunnit VM-brons, VM-brons och EM-brons för Damlandslaget samt F19 som vunnit EM två gånger, 2012 och 2015.

Parallellt har vi skapat dubbelt så många regionala utbildare, numera så kallade Nationella fotbollsutbildare (NaFu), nya och fler läger, futsalsatsning och så vidare. Vi gör en stor satsning på spelarutbildningen de närmaste åren, liksom att stärka damfotbollens spelare i åldern 15-23 år i ett särskilt projekt tillsammans med våra elitföreningar på damsidan.

Allt detta är gemensamma beslut. Det är en framgångsmodell. Och vi använder våra viktiga nationella mötesplatser för dessa viktiga framtidssamtal. Det är dels ordförandekonferenser, rikskonferenser, representantskapsmöte, sedan är det förstås massor av olika kommitté- och-styrelsemöten, regionala distriktsmöten där vi arbetar, diskuterar, informerar och formar våra framtidssatsningar. Vi inom svensk fotboll vet vad som är på gång och det är engagerade kamrater i föreningar och distrikt som vi i förbundet har informationsansvar gentemot i första hand. Att sedan allt det som sker inom vår idrott är intressant och har en bäring på många människors vardag är bra och glädjande. Våra ambitioner och vår roll som idrott och den betydelse fotbollen spelar för att kunna medverka till ett bättre Sverige håller oss på tårna.

Sedan ett par månader samarbetar vi med Civil Rights Defenders. Fotbollen är världsomspännande och vi hamnar ibland i situationer där vi behöver stöd och vägledning. Civil Rights Defenders kan inför stundande VM guida oss i hur situationen är i Ryssland, så att vi kan förstå mer och därmed också påverka i de miljöer vi hamnar i.

Idrotten har också många andra utmaningar: allt för många slutar för tidigt, det förekommer en viss resultathets och utslagning i allt för unga år, vi har för få kvinnliga ledare, föreningar får slås ihop eller lag läggas ned när folk byter landsbygd mot storstad. Våra föreningar gjorde ett enormt arbete när det kom många ensamkommande flyktingar hit 2015 som nu ska slussas in i ordinarie verksamhet – och vi ska arbeta aktivt för att flickor som idag inte når fotbollen ska kunna göra det oavsett religion. En uppenbar framgångsfaktor är om våra föreningar som bedriver barn- och ungdomsfotboll kan ha en dedikerad kansliresurs. Detta underlättar för alla ideella ledare både på och utanför planen. Min förhoppning är att beslutsfattare i stat och kommun tillsammans med svensk idrott ska kunna göra en stor satsning under kommande år på detta område. Detta skulle ge föreningsutveckling annars finns risk för föreningsavveckling!

Och så håller vi tummarna för Danmark idag!

Trevlig midsommar!

Karl-Erik

20 jun 2018

VM-blogg nummer 10

Ankomst till Sochi i går kväll när solen just gick ned vid 20-tiden. En ganska kort resa till hotellet och därefter lite kvällsmat och Ryssland-Egypten på storbildsskärm. Ny klar seger för Ryssland gör att Egypten redan efter två matcher är utslaget ur VM. Och ryssarna, som vi möter i UEFA Nations League i höst, stormar mot åttondelsfinal.

Idag blir det en dag för lite eftertanke och lite avkoppling efter en väldigt intensiv period. Ska bli skönt att turista lite i Sochi idag.

Fick ett mail på morgonen om ett tips om en artikel. Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, skrev om fotbollens roll. Han menar att: fotboll motverkar våld, förtryck och fördomar, både i Sverige och i världen. För människor som lever i utsatta situationer kan fotboll vara en livsviktig verksamhet för att resa sig starkare, det bidrar även till integration och välmående.

Mycket bra skrivet, Erik!

Dagen har innehållit besök i Fan zone i Sochi och möte med många fans från olika nationer. Engelsmän som njöt av segern, hyllade vänliga ryssar men som ändå medvetet valde att inte ha några supporterkläder som avslöjar var de kommer ifrån. "Safety first".

Förbannade och riktigt oroliga tyskar som tyckte laget gjorde en dålig match mot Mexiko och som är jättenervösa inför matchen mot Sverige.

Ryssar som är överlyckliga och överraskade över lagets två segrar och att de går vidare till åttondelsfinal. Och sedan förstås svenska fans som njuter och är förväntansfulla.

Karl-Erik med sin fru Lena.

På bilden ser du mig tillsammans med min fru Lena.

Ännu en bra VM-dag!

Karl-Erik

19 jun 2018

VM-blogg nummer 9

Det var med lätta steg vi promenerade från hotellet till konferenslokalen denna morgon. Ett par timmars arbete innan det var dags för hemresa för många och resa till Sochi för några, däribland jag själv. Jag ser redan fram emot matchen mot Tyskland på lördag.

Idag handlade konferensen i huvudsak om presentationer från tre intresseorganisationer, Ettanfotboll, Elitfotboll Dam samt Svensk Elitfotboll. Ett imponerande arbete görs av klubbarna i samverkan genom sina intresseorganisationer. Lysande exempel när 1+1 blir väldigt mycket mer än 2. Media, marknad och kommunikation är i stort fokus plus förstås utvecklingsfrågor kopplat till fotboll och föreningar. Samhörigheten och den gemensamma viljan att jobba för svensk fotbolls bästa är uppenbar.

Vi lyssnade till Daniel Johnsson från vårt fotbollskontor i Solna. Han är med i en RF-utredning om RF:s stödformer och pekade bland annat på den orättfärdiga diskriminering som vår idrott och våra föreningar drabbas av genom den så kallade takregeln. Den borde bort och ersättas av något mer rättvist system. Fortsättning följer i denna fråga...

Jag fick sedan möjligheten att prata om några av våra viktiga frågor inför valet i höst. Anläggningsfrågor och därmed bra tillgänglighet för våra olika idrotter står högt på listan. Men också föreningsutveckling och resurser för kanslistöd till våra föreningar. Föreningar med omfattande breddverksamhet behöver det för att klara rekrytering av såväl organisationsledare som aktivitetsledare. Kan ovanstående lösas har vi mycket bättre förutsättningar att kunna göra individ- och samhällsnytta till gagn för alla. Fotbollen skapar ett bättre samhälle och om samhället skapar förutsättningar för oss får samhället mångdubbelt tillbaka. Den 23 augusti ska vi presentera en gedigen UEFA-rapport om fotbollens positiva påverkan på samhälle och ekonomi i vårt land.

Fick sedan möjlighet att summera våra dagar innan Lena Wallgren framförde deltagarnas tack och konferensgeneralen, Jörgen Eriksson, avslutade årets Ordförandekonferens.

På eftermiddagen reste vi till Sochi via Moskva och nu väntar vi, ivrigt, på att få möta Tyskland!

Karl-Erik

Visa fler inlägg