264 fotbollsföreningar byter onödig el mot fotbollsenergi

I dagarna fördelades nya medel ur Energifonden och 19 föreningar i hela landet får stöd till sina energiprojekt. Totalt har Energifonden nu delfinansierat projekt hos 264 föreningar. Tidigare genomförda projekt har sparat föreningarna upp till 50 procent av de årliga energikostnaderna – något som är avgörande för fortsatt verksamhet. Energifonden är ett samarbete mellan E.ON och Svenska Fotbollförbundet och syftar till att hjälpa föreningar att ställa om till mer effektiva och hållbara energilösningar.

Fotbollen är Sveriges största sport, med över 3 200 föreningar från norr till söder. Föreningarnas arbete är betydelsefullt för orten och anläggningen en samlingsplats för invånarna. Behovet av energieffektivisering är stort eftersom en tredjedel av driftskostnaderna uppskattas komma från användning av el.

– Vi följer med stort intresse utvecklingen av Energifondens stöd och konstaterar att våra föreningar kan effektivisera sin energiförbrukning med förhållandevis små medel som insats. Det är med glädje vi konstaterar att de resurser föreningarna spar in kan nyttjas direkt i verksamheten istället, säger Camilla Hagman, kommunikations- och marknadschef på Svenska Fotbollförbundet.

Energieffektiviseringens tydliga fotbollsresultat

Redan ett år efter genomförande har föreningarna som genomfört energieffektiviserande projekt, delfinansierade av Energifonden, kunnat spara upp till 50 procent av sina energikostnader. Projektens innehåll är varierande och omfattar både mindre installationer som underlättar ett mer energieffektivt beteende, men även större installationer av hållbara energisystem.

– Även små förändringar gör stor skillnad för energiförbrukningen och vardagen i en förening. Det är Energifonden ett bevis på. Vi är stolta över att kunna bistå med kunskap som underlättar för fotbollen, på alla nivåer. Att vi nu kommit så långt att nästan var tionde svensk fotbollsföreningen är igång och sparar energi och pengar känns väldigt bra, säger Christina Thörnvall, sponsringschef på E.ON.

Energifonden stöttar konkreta åtgärder som gör energiförbrukningen mer effektiv och sänker föreningarnas energikostnaderna. Fonden är öppen för alla fotbollsföreningar som äger och driver egna anläggningar och det är föreningarna som, utifrån sina behov, planerar och genomför projekten.

Föreningar som beviljats medel ur Energifonden i oktober 2013
Kärra Klareberg IF Göteborg Fönsterbyte
Hisingsbacka FC Göteborg Installation av luftvärmepump
Hönö IS Göteborg Ny energisnål planbelysning
Öckerö IF Göteborg Installation av luftvärmepump
Lilla Tjärby IK Halland Installation av jordvärme
Trönö IK Hälsingland Installation av luftvärmepump
Bergnäsets AIK Norrbotten Konvertering till fjärrvärme
IFK Ystad FK Skåne Installation av luftvärmepump och snålspolande duschmunstycken
VMA IK Skåne Installation av luftvärmepump
Oskarshamns AIK Småland Konvertering till fjärrvärme
Söderåkra AIK Småland Byte till värmeväxelsystem
Burseryds IF Småland Installation av solljusarmaturer
Tullinge Triangelpojkar FK Stockholm Installation av luftvärmepump
Tärnsjö IF Uppland Byte till radiatorer och rörelsevakter
Heby AIF Uppland Byte till radiatorer och rörelsevakter
Morgongåva SK Uppland Byte till radiatorer och rörelsevakter
Östervåla IF Uppland Byte av radiatorer och armaturer
Gällstad AIS Västergötland Byte av fönster
Torsö Bygdegårds IF Västergötland Installation av luftvärmepump
Domsjö IF Ångermanland Byte av lysrörsarmaturer, installation av rörelsedetektorer