Anläggning: Göteborg, Stockholm & Umeå i framkant


Ronni Lundqvist är ansvarig för SvFF:s anläggningsfond. Han säger att på de ställen där man anlagt konstgräs går det att spela fotboll fyra gånger så ofta som på naturgräs.

- Artikel från Magasinet Fotboll #1 2009 -
Byggs det bara nya arenor för elitfotboll?
- Nej, SvFF har tagit beslut om en satsning på framförallt att bygga fotbollshallar och träningsanläggningar för såväl bredd som elit. Genom att rekommendera vilka anläggningar en allsvensk förening ska ha, kommer SvFF och distrikten att uppsöka kommuner och näringsliv för att få till stånd fler och bättre anläggningar för både bredd och elitfotbollen. Till detta kommer nyckeltal för antal anläggningar och lag, samt kostnaden för att uppföra olika anläggningar, att tas fram. Dessutom har vi som mål att inrätta en fond speciellt för hallar. På så vis gynnas både elit- och breddfotbollen.
Hur många söker pengar från anläggningsfonden till nya konstgräsplaner?
- 2008 var det 52 stycken. I år har det sjunkit till 27 ansökningar. Det anlades 105 konstgräsplaner i Sverige förra året, cirka hälften hade ansökt om bidrag från vår anläggningsfond.
Hur många konstgräsplaner och inomhushallar har tillkommit den senaste tiden?
- Det byggs över hela landet. I exempelvis Göteborg och Stockholm har det anlagts omkring 20 respektive 40 konstgräsplaner det senaste året. Det finns ungefär 60 inomhushallar med konstgräs.
Är det något distrikt som ligger i framkant och var är det eftersatt?
- Alla distrikt har tillgång till en konstgräsplan. Det går inte att säga att det är eftersatt någonstans även om Göteborg, Stockholm och Umeå legat i framkant.
Finns det fortfarande motstånd mot konstgräs?
- Det är klart att det råder delade meningar, men de flesta vet att en konstgräsplan innebär ökade träningsmöjligheter.
Hur är kvalitén på konstgräsplanerna?
- Den skiftar så klart eftersom tre generationer konstgräs används i Sverige. Den tredje varianten som kom 1999 med gummi är betydligt bättre än de som baseras på sand. Vi har sett en ökning av konstgräset efter det. De olika typer av konstgräs som leverantörerna har ute på marknaden ska testas och godkännas av SvFF.
På vilket sett påverkas fotbollen av att det blir fler konstgräsplaner?
- Fotbollsplanerna kan utnyttjas mycket mer. Det går att träna oftare på konstgräs även då det är ett sämre klimat. Sköts en konstgräsplan rätt med belysning och uppvärmning klarar den av 2.000-2.500 timmars nyttjande per år. Det kan jämföras med naturgräsplanernas 300-500 träningstimmar per år.
Kommer alla allsvenska lag att ha konstgräsplaner i framtiden?
- De flesta kommer att ha möjlighet att träna på konstgräs. Precis som idag kommer det att spelas fotboll på både konstgräs och naturgräsplaner.
Vad är bäst, konstgräs eller naturgräs?
- Under optimala förutsättningar är naturgräs överlägset som underlag, det tycker nog alla fotbollspelare, men med vårt klimat är konstgräs ett bra alternativ.