Sex steg till tryggare domare

Hur ska domarnas situation stärkas? Magasinet Fotboll lämnar sex skarpa förslag. Andreas Söderkvist från "Våga vara domare" bedömer.

1. Certifiera klubbarna i "domarvett"
"Det är något vi eftersträvar. Vi hoppas ha ett förslag framöver på hur SvFF skulle kunna implementera det i sitt framtida arbete. Vi sneglar på andra idrotter som har detta tänk. Vi kan inte ligga efter."

2. Inför domarvärdar
"Har påbörjats i en del distrikt men tyvärr tar inte klubbarna tag i det.Klubbarna borde få någon form av kickback om de driver detta arbete. Exempelvis en ekonomisk summa. Vi tror att detta är den bästa metoden för att ungdomsdomarna ska känna sig tryggare."

3. Avisa störande publik
"Intressant förslag då det i domarnas riktlinjer finns stöd för att kunna avvisa ledare/åskådare från spelplanen. Men vi vet att det är lättare sagt än gjort. En vuxen måste stötta ungdomsdomaren. Den större frågan är hur man kommer åt problemet på längre sikt."

4. Mentorer åt alla unga domare!
"Utmärkt. Den lokala domarklubben borde kunna bistå fotbollsföreningarna med rutinerade domare som kan finnas som stöd och hjälpa till i utvecklingen. Ett samarbete mellan domarklubbar och föreningar krävs om vi ska utveckla svenskt domarskap."

5. Inför grönt kort för publik
"Tanken är god men svår att genomföra i praktiken. I en del distrikt ska domaren skriva i matchrapporten hur publik och ledare från varje lag uppträder. Men då ledare står och tittar på när domaren fyller i rapporten så är det sällan det inrapporteras."

6. Tredomarsystem redan från sjumannaspel
"Detta ger domarna en bra start då man aldrig behöver känna sig ensam i tuffare situationer. Alla gillar inte att stå i centrum och då kan det vara bra att börja som assisterande domare för att sedan komma in i domarrollen på ett mjukare sätt. En riktigt fin idé."

Publicerades i Magasinet Fotboll #2