Sjömarkens IF svenska folkets favorit

Energipriset 2014

Sjömarkens IF har hejats fram av svenska folket i omröstningen på energipriset.se och är därmed tillsammans med Färila IF, Fårösunds GoIK och Latorps IF nominerade till Energipriset 2014 - priset till landets energismartaste förening. Slutliga vinnaren tillkännages vid Fotbollsgalan 10 november.

Under ett antal veckor har svenska folket kunnat rösta på 24 energisparprojekt från landets alla fotbollsdistrikt. Flest röster samlade Sjömarkens IF. Västgötaklubben vinner en träning med landslagslegendaren och numera förbundskaptenen Roland Nilsson samt - en nominering till Energiprisets final. En jury bestående av representanter från SvFF och E.ON har nominerat ytterligare tre kandidater; Färila IF (Hälsingland), Fårösunds GoIK (Gotland), Latorps IF (Örebro Län).

Energikostnader är största utgiftsposten för de föreningar som äger och driver en egen anläggning. Med Energipriset vill E.ON och SvFF öka medvetenheten kring värdet av att spara energi och hjälpa landets föreningar att bli mer energieffektiva. Den förening som arbetat smartast belönas med 15.000 kronor och utses bland de 345 projekt som delfinansierats av Energifonden.

– Alla finalister har genomfört bra projekt och är både förebilder och inspiratörer. Det finns ett stort intresse för energifrågan bland landets föreningar men många behöver tips för att komma igång. Smartare energianvändning är inte bara en vinst för klubbkassan och miljön utan flera föreningar vittnar också om att den sociala samvaron stärks när de satsar framåt, säger Ronni Lundqvist, anläggningsansvarig på SvFF.

– Energieffektivisering är viktig för föreningarnas ekonomi och vår gemensamma miljö. Med Energipriset riktar vi extra strålkastarljus på de föreningar som engagerar sig i energifrågan för att de ska få mer resurser över till sin verksamhet. Årets finalister är alla riktigt starka kandidater, säger Camilla Rubin, tf Sponsor Manager på E.ON.

Nominerade föreningar

Energiprisnominerade föreningar 2014

Färila IF, Hälsinglands FF

2010 drabbades klubben av en brand som totalförstörde klubbhuset och vid återuppbyggnaden prioriterades energiåtgärder. Klubben installerade en jordvärmeanläggning, tidsstyrd belysning, ökade isoleringen och monterade in treglasfönster.

Fårösunds GoIK, Gotlands FF

Projektet innebar investering i en ny värmeanläggning som bygger på solvärme, byte av direktverkande elelement mot luftvärmeaggregat och begräsningar i vattenförbrukning och belysning. Projektet har minskat klubbens energiförbrukning med 40 procent och besparingarna används till klubbens sportsliga utveckling.

Latorps IF, Örebro Läns FF

Projektet omfattar renovering av omklädningsrum och byte av varmvattenberedare. Klubben har bytt ut fönster och dörrar mot tätare och mer energivänliga, installerat energieffektiva duschar, bytt till en mer energisnål belysningsarmatur och installerat ett mer driftsäkert elskåp och detta med detta har klubben sparat 5 000 kronor per år.

Sjömarkens IF, Västergötlands FF

Svenska folkets favorit. Klubben har installerat rörelsekännare i alla omklädningsrum, korridorer och toaletter. I tillägg har de även bytt ut sin gamla tvättmaskin och köpt in två nya torktumlare. Energiprojektet har sänkt klubbens energiförbrukning med 71 procent.

Den vinnande föreningen kommer att offentliggöras under Fotbollsgalan i Globen, den 10 november 2014.

Om Energifonden

Energifonden är ett samarbete mellan E.ON och Svenska Fotbollförbundet i syfte att uppmuntra fotbollsföreningar att ta initiativ till energibesparande åtgärder. Satsningen är ett led i SvFF:s vision om "En förening i varje by – fotboll för alla" och E.ON är sedan länge en partner till SvFF med stor kunskap om energifrågor. Hittills har 7.055.000 kronor fördelats ur Energifonden och en klubb kan få upp till 25.000 kr per år. Ansökningar hanteras och godkänns av SvFF.