Gothia Cup exporteras till Kina

Dennis Andersson och Zhang Ligong. Foto: Gothia Cup

I veckan lämnar två personer Göteborg för att hjälpa den kinesiska staden Shenyang att förbereda Gothia Cup China, som arrangeras för första gången i augusti 2016.
- Det blir en fantastisk händelse och en ny milstolpe i vår historia, säger Dennis Andersson, generalsekretare och mannen bakom Kina-etableringen.

Dennis och hans arbetskamrater ser det som ett väldigt spännande historiskt projekt, att få vara med och starta en systertävling i världens kanske största växande fotbollsnation. Och samtidigt få en plattform för marknadsföring av Gothia Cup i Göteborg på plats i en av världens största kontinenter. Rättighetsavtalet med Shenyang och Kinas fotbollförbund sträcker sig över 15 år.

- Gothia cup-andan bygger på att möten för ungdomar skapar kunskap som skapar förståelse för olikheter, och ger därmed förutsättning för en bättre värld. I två och ett halvt år har jag arbetat med frågan och vi exporterar kunskap, nätverk och varumärke, fortsätter Dennis som åker till Kina lite senare i höst.

För en dryg vecka sedan skrevs avtalet på i Göteborg och Kinas organisationskommittés ordförande Zhang Ligong var mycket glad över att komma igång.

– Med den hjälp vi kommer att få från svenskt håll så har vi alla förutsättningar att på sikt skapa en ungdomsturnering fullt i klass med originalet i Göteborg, sa han.

För genomförandet bygger kineserna 46 nya fotbollsplaner, alla samlade på ett och samma ställe mitt i centrala staden och inkvartering blir på två av stadens universitet som kan erbjuda drygt 20.000 bäddar. Crystal Crown-arenan som rymmer 60.000 personer ska ha hand om invigning och finaler.

Fakta Gothia Cup Kina

Gothia Cup China kommer att äga rum 13-20 augusti 2016, i staden Shenyang, som är den största staden i nordöstra Kina med drygt 8 miljoner invånare. Staden profilerar sig som Kinas fotbollshuvudstad. 800 lag hoppas man ska delta första året, det flesta sannolikt från Kina. 46 nya fotbollsplaner byggs i Shenyang, alla samlade på ett och samma ställe mitt i centrala staden utmed den vackra Hunhe-floden. Inkvartering främst på två av stadens universitet som kan erbjuda drygt 20.000 bäddar. Crystal Crown-arenan som rymmer 60.000 ska ha hand om invigning och finaler. I Kina räknar man idag att det finns  26,2 miljoner personer spelar fotboll i Kina (av världens totalt 265 miljoner fotbollsspelare så finns 85,2 miljoner i Asien).

Fakta Gothia Cup Sverige

Världens största ungdomsturnering fyllde 40 år 2014. Första året, 1975, hade Gothia Cup 275 deltagande lag och redan första året fanns det en klass för flickor.
Över en miljon deltagare har medverkat och de har kommit från 141 länder.
2015 medverkade ca 1.750 lag från drygt 70 nationer, totalt spelas ca 4.500 matcher på 110 planer. BK Häcken äger sedan början av 80-talet turneringen. Åtta personer är heltidsanställda, men under själva turneringen jobbar fler än 2.200 personer och den övervägande delen är volontärer.