Avslutande dag på ordförandekonferensen

Tisdagen var avslutningsdag på årets ordförandekonferens och det blev en dag med viktiga verksamhetsrapporter. Flera distriktsförbund berättade om pågående projekt, EFD och SEF redogjorde för utmaningar och möjligheter och så talade Håkan Sjöstrand och Karl-Erik Nilsson.

Flera distriktsförbund berättade om pågående projekt och syfte:

Göteborgs FF beskrev arbetet med "Föreningslyftet", där man bland annat bearbetar kommuner för att få igång ett samarbete som eventuellt kan ge föreningarna ledarresurser.

Västergötlands FF har projektet "fler som spelar, dömer och leder längre" och det rör fotbollsutvecklingen ute hos föreningarna. Man har också ändrat arbetsprinciper kring distriktslagens verksamhet och öppnat upp för att fler ska kunna vara med.

Gotlands FF har tillsammans med SvFF:s E.ON-projekt ett arbete som ska effektivisera och underlätta för föreningar som äger och driver sina egna idrottsplatser. Målet är att driftskostnaderna ska minska med 25 procent. 21 av 30 föreningar driver egna anläggningar på Gotland.

Örebro FF arbetar med att få fler unga tjejer som ledare då bristen på spelare bland annat beror på bristen av ledare. Ett exempel är när ett antal tjejer som slutat spela kom tillbaka vilket skedde via ett upprop i en grupp på Facebook. KIF Örebro samarbetar med breddklubbarna.

Gästrikland och Hälsinglands FF utreder om man kan slå ihop arbetet i ett gemensamt förbund. Ett arbetsutskott (AU) har bildats och har ett första möte i höst. Ytterst handlar det om att utveckla fotbollen på ort och ställe.

Elitfotboll Dam, EFD, presenterade sin och klubbarnas gemensamma strategi framåt; kring organisation, ekonomi, marknad och kommunikation samt fotbolls-och spelarutveckling.

- Klubbarna ser en positiv utveckling totalt sett, även om vi har en mindre ekonomi att röra oss med så görs ett väldigt bra arbete, uttryckte Annika Grälls, EFD:s ordförande.

EFD redovisade även hur projektet Damallsvenskan.tv, där organisationen själva tv-producerar samtliga allsvenska matcher, kom till. Ett projekt som mottagits väl.
Det ger mindre intäkter på kort sikt, men det ökar tillgänglighet och synlighet och promotar svensk damfotboll på ett utmärkt sätt. Även projekt på sociala medier uppmärksammades – bland annat Linköpings FC:s mentorverksamhet, där spelarna i LFC är ute och leder träningar med unga tjejer i landsortsföreningar.

Svensk Elitfotboll, SEF, berättade om sin resa som startade 2012. En ambition var att bli Nordens bästa liga 2020.

- Jag tror att när nästa ranking kommer har vi passerat alla nordiska länder, vilket vi är glada över. Vi har flest egenproducerade spelare av alla ligor i Europa, konstaterade Lars-Christer Olsson, ordförande i SEF.

SEF redovisade en del utmaningar, som handlar om otillräcklig ekonomisk samt sportslig status för att behålla spelare, och framförallt talanger som försvinner utomlands för tidigt. Nya mediearenor bör kunna ge nya intäktsströmningar. Sedan givetvis image, och sportslig utvekling.

- Förlängd tävlingssäsong diskuteras, bland annat på grund av att lagen som ska ut i Europa i november saknar tävlingsmatcher. Vi jobbar även med begreppet "från talang till stjärna", vi måste få verktyg för att behålla spelare i allsvenskan, sa Olsson vidare.

Generalsekreteraren Mats Enquist gav en rapport om SEF:s stora IT-projekt, där klubbarna vill ha en bättre dialog för att förbättra och förenkla för sina riktiga och viktiga supportrar. Det kan i sin tur innebära ökade intäkter som då stannar hos klubbarna istället för externa partners.

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand informerade bland annat om svensk fotbolls arbete kring den kommande omreglering av spelmarknaden, där förslag på ny spelreglering utformas och redovisas våren 2017. Då troligen för politiskt beslut.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson avslutade konferensen:

- Det är med stolthet och glädje man tar del av allt resonemang, det är ett unikt arbetsmöte med elit och bredd tillsammans och det ska vi vara rädda om. Det har varit ett intensivt arbete, men det är ett bra sätt att informera varandra. Nu tar förbundsstyrelsen emot alla förslag och tankar som kommit fram och för det vidare, sa Karl-Erik Nilsson.