Idrotten och facket ense om villkor för schysta mästerskap

Björn Eriksson (RF), Karl-Petter Thorwaldsson (LO) och Krister Malmsten (SvFF) skriver under inriktningsavtalet. FOTO: SvFF.

På tisdagen presenterades ett unikt gemensamt svenskt inriktningsavtal mellan svensk idrott och fackföreningar hur Sverige i olika sammanhang ska kunna påverka att stora internationella mästerskap förläggs i länder där de mänskliga rättigheterna efterlevs så mycket som möjligt.

- Det har varit mycket frustrerande när länder där de mänskliga rättigheterna kränks eller lyser med sin frånvaro får mästerskap och därmed möjlighet att genomföra arrangemang med osund konkurrens mot andra sökande. Så det är mycket glädjande, och som jag tror historiskt, att vi hittat en gemensam svensk plattform för hur vi kan argumentera för våra grundläggande principer. Det ska handla om rent spel och schysta villkor, precis det som såväl idrotts- och fackföreningsrörelsen företräder. SvFF kommer använda den svenska ståndpunkten i vårt internationella arbete. Visst, vi är en liten nation men jag vet att vi också ibland är lok för internationell demokrati, så det kommer att ha betydelse, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.