Thomas Bodström ordförande i FIFA-kommitté

Den tidigare justitieministern, allsvenske fotbollsspelaren, advokat Thomas Bodström, är ny ordförande i FIFA Appeal Committee.
- Det är tredje gången i mitt liv som jag får ett erbjudande jag inte kan säga nej till: Att spela i Allsvenskan, att bli justitieminister och nu det här, säger han.

Den pågående FIFA-kongressen gick idag in på sin andra dag och alldeles nyligen valdes advokat Thomas Bodström in som ny ordförande i Appeal Committee, organisationens överinstans till vilken fotbollens "målsägare" har möjlighet att överklaga olika beslut.

- Ja, vi är motsvarande hovrätt om man pratar rättsspråk. Det är ett perfekt uppdrag för mig, fotboll och juridik i ett och samma paket. Jag har jobbat med juridik i 25 år, allra mest som advokat förstås, men nu får jag en delvis ny roll eftersom vi är en dömande instans, säger han.

Till följd av FIFA-uppdraget tvingas Thomas Bodström nu dra ned något på sin advokatverksamhet, men såväl han som SvFF är övertygade om att det är bra med svensk representation i internationella fotbollssammanhang.

- Och i den här typen av frågor tror jag att vi har en hög trovärdighet, säger Thomas Bodström.

Även FIFA tycker förstås att det är en bra utnämning.

- Det är roligt för oss, för mig och överhuvudtaget att man väljer experter som både kan sitt jobb och kan fotboll, säger Hans Hultman, FIFA:s mediachef som är en annan svensk med tungt uppdrag i FIFA:s organisation.

Thomas Bodström är - vid sidan om sitt jobb som advokat vid sin egen byrå - också bland annat styrelseledamot i antimobbingorganisationen Friends samt sitter som ordförande i den ideella föreningen Chiparamba FC, som stöder barns skolgång i Zambia.