En klar målbild

Hur mycket är ett avslut innanför respektive utanför straffområdet värt? Med den statistiska modellen "expected goals" kan du styra ditt lags sätt att träna.
– Det är ett bra redskap för att delvis analysera var man har sina styrkor och svagheter, säger Niklas Egnell, riksinstruktör på SvFF.

Expected goals har blivit lite av ett modeord inom fotbollen. Kort kan begreppet sammanfattas i att det graderar kvaliteten på en målchans i samband med alla avslut som sker i en fotbollsmatch.

– Man kan se det som en beräkning över sannolikheten för att ett avslut resulterar i mål. Procentvärdet fås efter att ett skott eller en nick jämförs med liknande avslut i en databas med hundratusentals avslut, säger Niklas Egnell och utvecklar:
– Analytiker och prestationsteam har sina egna uträkningar för xG. Men gemensamt är att avstånd och vinkel till mål vid varje avslut är väldigt viktig när man graderar målchansen.

Framför allt har expected goals, eller xG, kommit att användas inom elitfotbollen. Såväl de svenska dam- och herr- som U21-landslagen har numera utförliga och kontinuerliga analyser kring var de farligaste avslutspositionerna finns på planen. Exempelvis har en straffspark ett xG på 75 procent, vilket innebär att tre av fyra straffar resulterar i mål. Vid avslut på nick från samma position, efter inlägg från yttre korridor, sjunker däremot xG rejält till fyra procent. Det kan jämföras med ett skott från samma straffpunkt efter genombrottspass från central eller inre korridor som har ett xG på 20 procent.

xG kan också användas inverterat, det vill säga för att analysera lagets effektivitet i försvarsspel, vilket benämns xG mot. Vid en sammanräkning erhålls en differens mellan xG för och xG mot.
– Att följa xG över tid ger en bra prognos över lags resultat. Efter några få matcher kan lag över- eller underprestera när vi jämför xG med slutresultat. Men analyser av de högsta ligorna visar att topplagen med några få undantag efter en hel säsong har högst xG-differens, säger Niklas Egnell.

Även om xG mest används inom elitfotbollen kan det för en ambitiös bredd- eller ungdomstränare också vara ett nyttigt redskap. Niklas Egnell menar att kunskap om xG kan styra en del av träningsmetodiken och hur övningar designas, oavsett vilken nivå ett lag spelar på.
– Man kan designa spelövningar, där organisation och anvisningar styr spelarna mot övningens syfte, som är kopplat till xG. Kunskap om xG bör styra lagets arbetssätt i KTAGM ("komma till avslut och göra mål") där tränaren i vissa fall kan behöva förändra helt, alternativt bara förfina lagets arbetssätt, säger Niklas Egnell.

Det finns dock en sak som inte tas med i beräkningen vid användande av xG. Hur mycket data som än samlas in bortser xG från spelarnas individuella färdigheter. En spelare med ett enastående tillslag på bollen kan därför ha större chans att göra mål utanför straffområdet med ett avslut än sina lagkamrater.
– Men att skjuta högt från en position utanför straffområdet för att målvakten är kort kan funka i tidiga åldrar. När spelarna blir äldre sjunker dock troligtvis xG från den positionen, säger Niklas Egnell och avslöjar att xG för skott utanför straff-området har ett xG runt 3 procent.

Tre parametrar vid beräkning av xG

Position - avstånd och vinkel till mål varifrån avslutet sker.

Teknik - avslut efter skott eller nick.

Spelets skede - Exempelvis avslut efter inlägg från yttre korridor, efter speluppbyggnad eller efter genombrottspass från central korridor vid kontring.

Så här kan du öva med fokus på xG

Organisation - Mellanstort spel, 6v6, fritt spel.

Poängsättning - Avslut i goal zone ger 1 poäng. Mål ger 1 poäng. Mål i goal zone ger 3 poäng.