Tappa bollen och kom i form

Fotboll som motion är nästa trend inom träningsgebitet. Nu lanseras Football Fitness på försök i tre distrikt och tanken är att konceptet ska spridas.
- Du bränner mer fett och bygger nästan lika mycket muskler som på gym, säger Peter Landström på SvFF.

Det är i Danmark en stor studie genomförts där det konstateras att fotboll är en exceptionellt bra motionsidrott. Professor Peter Krustrup vid Syddansk Universitet har tillsammans med kollegor bland annat kunna visa att en motionsspelare i fotboll efter tolv veckors träning har nästa lika god syreupptagningsförmåga som en person som tränat intervallöpning under samma tidsspann.

– Förutom de fysiska fördelarna så visar forskningen också att den upplevda ansträngningen är lägre i förhållande till de andra motionsformerna, säger föreningsutvecklare Peter Landström.

I Football Fitness betonas spontanutövandet och kravet på ständig närvaro finns inte. Spelformerna att föredra är från 3 mot 3 till 7 mot 7.

– Det funkar för alla åldrar. Man kan tänka sig ett gäng föräldrar som motionsspelar på en yta i närheten av barnens ordinarie träning. Det kan också vare ett sätt att motverka drop-outs bland tonåringar, menar Peter Landström.

Nu blir Småland, Halland och Gestrikland pilotdistrikt där football fitness introduceras. Tanken är att spelformen ska introduceras av befintliga föreningar, som ett erbjudande och komplement till den ordinarie verksamheten.

- Man anpassar reglerna lite, i football fitness tar man det lite lugnare med den fysiska kontakten. Det är själva rörelsemönstret och det roliga i att hela tiden jaga bollen som är hemligheten.