Östersund laddar med skidträning

Foto: Tobbe Hising

Den 15 februari ställs Östersund mot Arsenal hemma på Jämtkraft Arena i en av Europa Leauges sextondelsfinaler. För att växla upp träningen och lagkänslan har klubben nu valt en adderande taktik - träning i längdskidspåret med hjälp av Anders Södergren.

Foto: Tobbe Hising

Foto: Tobbe Hising- Vi är många som inte åkt längdskidor alls innan och tycker det ska bli jäkligt kul. Vi vill visa arsenalkillarna hur man spelar fotboll i Jämtland. Kallt välkomna Arsenal!, säger målvakten Aly Keita.

Östersund har starka traditioner av lagbyggande aktiviteter och inför stormötet med Arsenal vill klubbens ordförande, Daniel Kindberg, ta de jämtländska skidtraditionerna in i träningen. Under veckorna fram till matchen i februari kompletterar klubben fotbollsskorna med längdskidutrustning. Klubben har tagit in OS-guldmedaljören Anders Södergren som hoppar in som coach i längdskidträningen.

Supportrarna utmanas att skida Vasaloppets 90 kilometer

För att kraftsamla hela regionen uppmanar klubben nu även sina supportrar att skida tillsammans med klubben. I en "en för alla, alla för en"-anda vill klubben utmana hela Östersund att bygga upp flåset inför stormötet.

- Om vi kan inspirera våra fans att röra på sig mer i vardagen vinner vi alla på det. Samhället och klubben. Jag kan ju inte sticka under stol med att vi vill ha friska och pigga fans på läktarna som orkar heja fram laget under 90 minuter, säger Daniel Kindberg.

Klubben har som mål att vara en bidragande faktor till att förbättra den svenska folkhälsan och man börjar med sina supportrar i Östersund. Klubben startar under kommande vecka träningsgruppen "Vi som backar Östersunds FK hela vägen" på träningssidan ICAklassikern.se. Målet är att få supportrar och klubbprofiler att skida Vasaloppets 90 kilometer under januari och februari – i sitt eget tempo och där och när det passar.

- 90 kilometer, en kilometer för varje matchminut. När laget kliver ut på plan med vetskapen att supportrarna på läktaren bidragit med det så är jag övertygad att det skapar en mäktig känsla som Arsenal kommer påverkas av, fortsätter Daniel Kindberg.

Foto: Tobbe HisingAnders Södergren coachar

- Det är otroligt kul att få vara en liten del av klubbens förberedelser inför matchen mot Arsenal. Dessutom brinner både jag och klubben starkt för att få alla supportrar att röra lite mer på sig, där ICA-klassikern är snäll nog för att alla ska kunna vara med, men ändå en ordentlig utmaning, säger Anders Södergren, OS-guldmedaljör och östersundsbo.

Det här är ICA-klassikern

ICA-klassikern är en snällare version av "en svensk klassiker" där alla kan klara av att genomföra Vasaloppet, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Vätternrundan. Man har två till tre månader på sig att genomföra varje lopp och kan göra det på hemmaplan i eget tempo. Östersund är den första svenska fotbollsklubb att utmana sina supportrar i initiativet.