"Kursen ger mig en egen tränaridentitet"

Jens Fjellström är en av cirka 20 före detta elitspelare som just gått pilotutbildningen CBA Elit. Han är nöjd med kursen och siktar på nästa steg.
– Min tanke är att omgående hoppa på UEFA Pro-utbildningen, säger han.

Jens Fjellström vid MFF-träning i våras.

Denna text är hämtad ur Magasinet Fotboll #2 2018.

Antalet matcher på elitnivå räknas i tusental. Bakom skolbänkarna i föreläsningssalen på Bosön finns Anders Svensson, Victoria Sandell Svensson, Therese Sjögran och Olof Mellberg – bland andra. Ytterligare cirka 15 deltagare sitter tysta framför datorer och analyserar matchsekvenser. I sommar är de första kull att ha genomgått CBA Elit, en skräddarsydd tränarutbildning för före detta spelare med minst sju år på elitnivå.

– Jag tycker att utbildningen är riktigt bra. Den känns uppdaterad och har en bra mix med det bästa utifrån och det bästa svenska, säger Jens Fjellström.

Utöver sin bakgrund från spel på elitnivå har Jens Fjellström länge varit ett bekant och återkommande ansikte som fotbollsanalytiker i tv. Sedan hösten 2016 är han assisterande tränare i Malmö FF. Trots sin digra fotbollserfarenhet ser han de cirka 230 kurstimmarna som en god investering.

– Otroligt bra diskussioner med de andra kursdeltagarna. Kanske är det opponeringarna under praktikpassen som har varit mest givande. Att få omedelbar feedback är suveränt, säger Jens Fjellström.

Han tycker att utbildningen har hjälpt honom att hitta en egen tränaridentitet.

– Faktiskt är det så. Du kan gå "by the book" och göra allt rätt, men det blir själlöst. Här har jag fått reflektera kring hur jag ska använda min egen personlighet för att vara en bra tränare, säger Jens Fjellström och tillägger:

– Man skulle kunna tro att det är 20 vinnarskallar som har samlats, med allt vad det innebär. Men det har varit väldigt generöst, man delar med sig av kunskap och tankar.

- Vi ger och tar av varandra enligt devisen "copy with pride".

Anders Bengtsson, riksintruktör och en av kursledarna, poängterar att det inte är någon gräddfil för det merittyngda sällskapet.

– Absolut inte, det är hårt jobb från dag ett. Det enda som skiljer från övriga utbildningar är att man komprimerar spelet på C- och B-nivå.

För att få gå CBA Elit krävs utöver sju års elitspel att deltagarna är verksamma som tränare i ett lag på högre nivå.

– Därefter kan de välja att gå Pro- eller Elite Youth-utbildning. Det beror på vilken klubbmiljö de blir verksamma i, säger Anders Bengtsson.

Han är delvis nöjd med den kvinnliga representationen under vårens kurs.

– 7 av 20 är kvinnor, vilket är betydligt mer jämställt än övriga kurser. Men vi hoppas självklart på en förändring där fler kvinnor utbildar sig till tränare, säger han.

CBA Elit

  • Har samma krav på sig som UEFA A.
  • Målgruppen är före detta elitspelare med sju års erfarenhet på högsta nationella seniornivå.
  • Omfattar cirka 230 timmar och genomförs under flera månader.
  • Kursmomenten består bland annat av praktisk coachning, säsongsplanering och spelsystem.