Rapport från ordförandekonferensen

FÖRSLAG OM NY SERIEMODELL DISKUTERADES PÅ ORDFÖRANDEKONFERENSEN

I samband med EM-slutspelet i Holland och Belgien har svensk fotboll genomfört en s.k. ordförandekonferens. Svenska Fotbollförbundets styrelse, representanter för SEF och EFD samt distriktsförbunden har ventilerat och djupt diskuterat en rad angelägna frågor.

Ordförandekonferensen enades om bl.a. följande viktiga beslut:

  • Till representantskapet i höst utarbeta ett förslag om att införa ett rakt och enhetligt seriesystem, innebärande att t.ex. de allsvenska föreningarnas andralag får spela i div. II.
  • Till Representantskapet också framlägga ett förslag på en ny modell för Svenska Cupen, innebärande bl.a. att tävlingen genomförs under ett kalenderår och att den avslutas med en gemensam finalhelg för såväl dam- som herrturneringen.
  • I framtiden kräva att alla landslagsspelare - oavsett åldersnivå - ska ha avtal med sina föreningar. Vidare att Svenska Fotbollförbundet före 19 års ålder ej ska ta hem spelare från föreningar utomlands för landskamper och ej heller lägga resurser på spelarbevakning utomlands.

Vidare beslutades att

  • se över damernas seriepyramid, speciellt div. I-nivån,
  • prioritera satsningen på Damprojektilen, den stora satsningen på bredd- och ungdomsfotbollen på damsidan,
  • införa en cuptävling för föreningslag, 18 år i stället för nuvarande nationella 18-årsserier,
  • arbeta för att tillföra fotbollen lokala och regionala fotbollsgymnasier
  • sträva efter ett samarbete med Korpen gällande motionsfotboll
  • vidareutveckla spelarutbildningen, affärsverksamheten och föreningsutvecklingen,
  • gå vidare i arbetet med elitlicensen och sikta på att integrera även Damallsvenskan och herrarnas div. II i framtiden.

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell kommenterar ordförandekonferensen så här:

- Ett förslag om seriesystemet bör kunna vara klart så att vi kan ta beslut på Representantskapet i november. Man kan tänka sig att allsvenska reservlagsseriens cirka tio bästa lag säsongen 2001 går in i en utökad div. II säsongen 2002. På det sättet säkerställer vi en hög kvalitet, och ökar publikintresset i div. II.

- Vi är helt överens om att Svenska Cupen ska slutspelas under en och samma säsong. Cupen ska ha fasta spelomgångar inlagda som harmoniserar med serieprogrammet. Vi ska ha en enda final, i början av september månad och ambitionen är att både dam- och herrfinalen ska spelas på samma helg, på samma plats. Hur kvaltävlingen ska gå till ska särskilt utredas.

- Vi ska inte splittra våra ekonomiska resurser på att ta hem spelare från klubbar runtom i Europa till våra landslag under 19 år. Pengarna ska satsas på de som stannar i svenska klubbar. Vi är överens med klubbarna om att det ska finnas avtal mellan spelare och klubb när man kliver in i landslagsverksamheten. Avtal som reglerar rättigheter och skyldigheter och vår gemensamma ambition är att stor vikt här ska läggas på studiemöjligheter och att ge spelaren en normal uppväxttid.

- Ordförandekonferensens enhälliga uppfattning var också att konkurrens i en serie ska ske på lika villkor. För Allsvenskan och Superettan gäller fr.o.m. säsongen 2002 att alla föreningar ska ha ett positivt eget kapital - det är lika villkor. Allt tal om dispenser avvisades, alla tagna beslut ska fullföljas.