UEFA belönade Zidane, Stam - och Tage från Lysvik

På kvällen den 24 augusti hamnade en av svensk fotbolls gräsrötter och verkliga trotjänare i rampljuset på den internationella fotbollsscenen. Vid den stora UEFA-galan i Monaco, som arrangeras i anslutning till fredagens Super Cup-final och lottningar till Champions League och UEFA-cupen, fick bl a 76-årige Tage Emanuelsson från Lysvik i Värmland mottaga en utmärkelse för sin långa fotbollsledargärning.

En exklusiv skara celebriteter stod i rampljuset i Monaco. Vid Tages sida fanns Zinedine Zidane och Jaap Stam m fl. Du kan läsa mer om hela galan på http://www.uefa.com, i sektionen "Super Cup".

Vid UEFA-galan delades en rad utmärkelser ut, inte minst till de bästa spelarna i Europa den gångna säsongen. Ett annat pris kallas "Magnificent 7". Detta tilldelades sju personer inom den europeiska fotbollen, som utan några andra motiv än idealitet, entusiasm och kärlek ägnat stora delar av sitt liv åt fotbollen.
En av de sju var alltså värmlänningen Tage Emanuelsson, som givit 55 år av sitt liv till den lilla föreningen Lysviks IF. Bl.a. har han varit ordförande i tre perioder, 1942-43, 1953-58 och 1966-1998. Dessutom ligger han bakom tillkomsten av två fotbollsplaner och ett klubbhus. Vid Svenska Fotbollförbundets årsmöte i mars i år belönades Tage med förtjänsttecknet i guld för sina insatser (bilden).
Svenska Fotbollförbundet anmälde Tage Emanuelsson som kandidat till "Magnificent 7" med motiveringen: "Emanuelsson är en symbol för alla de trotjänare som genom sina ideella livsgärningar lägger grunden till hela den svenska fotbollsrörelsen, och som också har och haft så stor betydelse för massor av ungdomar både på och utanför planen".
Svenska Fotbollförbundet gläds i denna stund med, och gratulerar, Tage Emanuelsson, Lysviks IF och Värmlands Fotbollförbund!