SvFF UEFA-pilot för klubblicenser

UEFA håller för närvarande på med förarbetet för att införa en europeisk klubblicens. Sommaren 2000 fastställde UEFA vilka fem områden licensen ska omfatta. Inom dessa ska minimikriterier införas. De fem områdena är: organisation, ekonomi, anläggningar, ungdomsverksamhet och juridik.

Nu tar UEFA nästa steg. Det närmaste halvåret ska åtta av UEFA:s medlemsförbund ingå i ett pilotprojekt, som innebär att dessa förbund - med ett antal utvalda klubbar - ska vara med och utarbeta den manual som innehåller de kriterier som förbund och klubbar i framtiden måste följa.
Svenska Fotbollförbundet har utsetts till ett av "pilotförbunden". Sju av klubbarna i Allsvenskan kommer att medverka i arbetet - AIK, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Malmö, Norrköping och Örgryte. Detta ger svensk fotboll en möjlighet att påverka utformningen av den europeiska klubblicensen. Pilotprojektet kommer att pågå fram till sensommaren. I september ska UEFA:s exekutivkommitté fastställa manualen.

Den svenska elitlicensen blir obligatorisk 2002, och grundar sig på boksluten för 2001. Den innehåller kriterier inom två områden, ekonomi och anläggningar (enbart ekonomi för Superettan).

Genom det svenska deltagandet i pilotprojektet får Sverige inflytande över hur samordningen ska ske mellan de nationella licenserna och den europeiska.

Den europeiska klubblicensen kommer att introduceras tidigast inför säsongen 2003/2004. Klubbar som kvalificerar sig för deltagande i UEFA:s klubbtävlingar fr o m 2003/2004 måste då inneha klubblicensen.