Mats Aronsson nominerad till förbundsstyrelsen

Inför Svenska Fotbollförbundets årsmöte 2002 har en enig valberedning nominerat Mats Aronsson för att väljas in som ny ledamot i förbundsstyrelsen efter avgående Stefan Brandberg.
Mats Aronsson, 50 år fyllda, är idag ordförande i Stockholms Fotbollsförbund. Han har under en lång karriär som både spelare och ledare representerat klubbar från division 5 till Allsvenskan: Vankiva IF, Hässleholms IF, Landskrona BoIS, Djurgårdens IF, Höganäs BK och Boo FF.

Sin kanske mest uppmärksammade säsong som spelare gjorde han 1977 i Landskrona BoIS, då Mats som allsvensk debutant gjorde 15 mål och blev delad skyttekung (tillsammans med IFK Göteborgs Reine Almqvist).
Redan då var han engagerad som förtroendevald, nämligen som ordförande i spelarföreningen som startades i mitten av 70-talet.

Vilka frågor vill du driva i förbundets styrelse?
- Det som ligger mig varmast om hjärtat är föreningsfrågor, att behålla inställningen att fotbollen bygger på föreningsverksamheten. Det har att göra med både den idrottsliga men framförallt den ekonomiska delen, alltså hur vi ska få föreningar att överleva.

Mats Aronsson betonar att det självklart också handlar om att ta hand om individerna i föreningarna, ledar- och spelarfrågor blir viktigare när den ideella verksamheten blir mindre. Bakgrunden som spelare, ledare, och sedan som ordförande i ett stort distrikt betyder förstås en ingående kunskap om hur fotbollen är organiserad på alla nivåer. Frågor kring just kring organisationen kommer också att uppta en del av hans tid:

- Hur utvecklar vi verksamheten för att undvika dubbelarbete mellan förbund, distrikt och klubbar? Hur får vi en bra arbetsfördelning så att alla jobbar åt samma håll? Det gäller egentligen hur vi kan få både elitklubbarna och breddklubbarna att se att vi alla har ett och samma mål, även om vi har väldigt olika väg att ta oss dit, menar Mats Aronsson.

Stockholm är ett av de distrikt som har haft mest problem med våld och hot, inte minst mot domare. Där har Mats Aronsson varit en drivande kraft bakom det system med föreningscertifikat och utbildning av lagvärdar som nu införts på försök i Stockholmsfotbollen. De klubbar som inte klarar av de nya kraven har spelat färdigt i serien.

- Vi måste se till att sopa rent. Det ska vara kul och inte förenat med livsfara att vara åskådare eller funktionär på en match, säger Mats Aronsson.

Han tror att bara ett litet antal föreningar inte kommer att lyckas ta till sig de nya reglerna.
- Varje förening måste ta till sig informationen, och skriva på ett certifikat. Det är egentligen en kvalitetsmärkning av klubbens arbete. Om man inte klarar grundläggande krav på att fungera som en förening är det bättre att spelarna får gå till andra klubbar. Det finns inget självändamål i att det startas nya föreningar om man inte kan hålla en viss kvalitet, säger Mats Aronsson.