Årsmötet: Lars-Åke Lagrell omvald

Svensk fotboll visade total enighet när Svenska Fotbollförbundet höll sitt 98:e årsmöte på Norra Latin i Stockholm på lördagen. Lars-Åke Lagrell blev för 12:e gången omvald som fotbollsbas.

- Jag tackar för förtroendet och ska givetvis göra mitt absoluta bästa. Som alla vet blir jag landshövding i Kronobergs län 1 april och kommer därmed inte att bo och ha min bas längre i Stockholm längre. Men vi är alla medvetna om att det kommer att kräva ett delvis annat arbetssätt för både mig, förbundsstyrelsen, generalsekreteraren Sune Hellströmer och övriga på kansliet. Jag har dock haft andra yrken tidigare vid sidan om mina fotbollsuppdrag, så det ska nog gå att kombinera även de här rollerna, sa Lars-Åke Lagrell i sitt tacktal.

Lars-Åke går därmed in på sitt 12.e år som ordförande. I sitt inledningstal pekade han på kommande säsongs utmaningar, dels genom VM i Japan/korea där vårt landslag finns med, men även damernas kvalspel till VM i Kina 2003. Vidare det nya transfersystem som ska införas under året och Nordens ansökan om EM 2008.

Magnus Ugglas nyinspelning av "Vi är svenska fotbollsgrabbar", blev en hyllning till den bortgångne Georg "Åby" Ericson. Ugglas låt spelades upp innan den parentation och tysta minut som årsmötet genomförde till "Åbys" ära.

Förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Marika Domanski-Lyfors var på årsmötet och berättade om damernas respektive herrarnas säsong och målsättning - och fick starka applåder som lyckönskningar inför säsongen.

Själva årsmötet förlöpte snabbt under RS-basen Gunnar Larssons vana hand, och egentligen utan en enda fråga från ett enhälligt närvarande fotbolls-Sverige.

Mats Aronsson, förre detta allsvensk skyttekung och idag ordförande i Stockholms Fotbollförbund, valdes in i Förbundsstyrelsen efter Stefan Brandberg (Västerås) som avgick av privata skäl. I styrelsen omvaldes Björn Ahlberg och Susanne Erlandssson för ytterligare två år som ledamöter.

Den stora konstitutionella förändringen var införandet av en Elitlicensnämnd och Appellationsnämnd.

Khennet Tallinger, Hässleholm, blev ordförande i Licensnämnden, och ledamöter blev Tord Andersson (Sölvesborg), Anders Beck-Friis (Stockholm), Anders Lundberg (Göteborg) och Hans Orrenius (Motala).

Licensnämndens uppgift blir att besluta om elitlicenser för Allsvenskan och Superettan, samt att vara beslutsinstans för agentlicenser för spelaragenter och så småningom vara beslutsorgan även för UEFA:s klubblicens då den införs i UEFA:s klubbtävlingar 2004/05.

Ove Lindh (Göteborg) valdes till ordförande i appellationsnämnden och här valdes Thore Hallbäck (Stockholm) och Christer Ljungsten (Malmö) till ledamöter.

Appellationsnämnden blir den instans som klubbar vänder sig till om man är missnöjd med Licensnämndens beslut.