F19-EM: Åter mållöst för Sverige

Sverige riskerar att missa semifinalen i F19-EM efter sin andra mållösa match i rad. Det blev dock en poäng mot Frankrike, 0-0. Nu måste dock Tyskland, som blev semifinalklart tidigare under dagen, besegras i den sista gruppspelsmatchen måndagen den 6 maj.

Vädret i Staffanstorp hjälpte till att lägga sordi på stämningen. Den infann sig aldrig varken på eller utanför plan.
Låt det genast bli sagt att Frankrike är ett mycket bra lag, som i den här matchen prioriterade försvarsspelet. Det erkände förbundskapten Bruno Bini oförbehållsamt. Frankrike släppte in tre mål mot Tyskland i den första gruppspelsmatchen, nu var dock de båda mittbackarna Laura Georges och Ophélie Meilleroux verkliga klippor.
Klipporna i Sveriges lag var framför andra målvakten Hedvig Lindahl samt mittfältaren Nilla Fischer.
Sverige kunde fått en drömstart när bollen direkt efter avspark spelades tillbaka till Yolanda Odenyo som drog på ett jätteskott från egen planhalva. Bollen var nära att överrumpla den franska målvakten Geraldine Marty. Hon fick senare rädda en frispark från nära håll, Smaijic hittade fram till Nilla Fischer som var nära hitta en lucka mellan många franska försvarare i andra halvlek.
Frankrikes Camille Abily prickade ribban efter drygt en halvtimmes spel i andra halvlek och precis före halvtid fick Hedvig Lindahl göra i sin första kvalificerade räddning.
Inbytta Lotta Schelin missade Sveriges bästa chans i matchen efter en kvart i andra halvlek. Yolanda Odenyo nådde Lotta med en djupledspassning, rundade den franska målvakten, men skottet räddades av en back på mållinjen.
Förbundskapten Anna Signeul kommenterar:
- Första halvlek var bäst ur svensk synpunkt. Andra blev det nervösare i ju mer tidsnöd vi hamnade i och på slutet kunde vad som helst ha hänt. Det var två så kallade långa lag på plan, men vi försökte krympa anständet i vårt. Frankrike var bättre i en-mot-en-situationer. Vårt försvar var bra och i motsats till matchen mot Spanien skapade vi tillräckligt många chanser framåt för att det även skulle kunnat ge utdelning i mål.
- Vårt mittfält har inte lyckats. Det kändes som om ett tidigt mål hade löst upp nervknutarna. Jag får grunna på vilka alternativ som återstår för att vi ska få det att lossna mot Tyskland. Även om Tyskland till synes är gruppens bästa lag tror jag vårt spel passar bättre i den matchen än mot både Spanien och Frankrike. Vi får samtidigt hoppas att Frankrike står upp och gör en lika bra match mot Spanien som mot oss.