F19-EM: Danmark obesegrade semifinalister

Otippade Danmark fortsatte sitt segertåg i F19-EM. 3-1 mot Norge betyder att laget vinner grupp B på maximala 9 poäng, och att Frankrike väntar i semifinal.

- Frankrike och vi har mötts förr, men vi har förbättrats sedan dess, kommenterar Danmarks tränare Per Rud.
- Vi har samma spelfilosofi, inte så mycket prat om defensiva linjer, utan vi vill göra mål. Om jag vore åskådare skulle jag gå och se vår semifinal, för den kommer inte att sluta mållös, lovar Per Rud.
I och med semifinalplatsen är danskorna klara för F19-VM i Kanada senare i år, något som inte många tippade före turneringen. Men enligt danskarna är det ingen risk att man nöjer sig med detta.
- Vi har lyckats ta oss till semifinal trots alla skador i första matchen, och nu vill vi såklart inte gå runt som turister. Vi ska till final, huvudsaken för oss är bara att få våra spelare i form, vi har fått slita hårt på de spelare i truppen som är friska, säger Per Rud.
3-1, M. Asmussen.Danskorna började bäst i en öppen och kampfylld match, där båda lagen hela tiden försökte gå framåt. Det var Danmark som i inledningen skapade de hetare chanserna, och utdelningen kom också snabbt när Dorte Petersen Gauhl passade fram Johanna Rasmussen i helt fritt läge med den norska målvakten. Rasmussen gjorde inget misstag utan rullade bollen enkelt i mål.
Danmark fortsatte anfalla och hade bland annat två farliga frisparkar, slagna av Ditte Larsen, och ett misstänkt straffläge när Johanna Rasmussen synnerligen omilt trycktes ned i straffområdet.
Istället lyckades Norge kvittera, efter en fin solopresatation på högerkanten av Marit Lyngroth. Hon tog sig runjt och förbi två danska backar, och frispelade Reidun Nilsen, som sköt mål från ett par meters håll.
Men strax före halvtidsvilan fick Danmark utdelning på Ditte Larsens farliga frisparkar. Hennes tredje försök för dagen blev en fullträff från 25 meter, och bollen satt otagbart i målvaktens högra kryss.
I andra halvlek mattades spelet något. Danmark föll tillbaka, och Norge kom inte närmare än ett par tunga distansskott. Danmark var nära ett tredje mål, men norska målvakten Silje Vesterbekkmo svarade för en strålande enhandsräddning när Dorte Petersen nickade från nära håll.
Danmark fick till slut sitt tredje mål, på straff sedan inhopparen Annette Sörenssen fällts bakifrån i det norska straffområdet.
Grupp B
7/5 Ängelholms IP
Danmark-Norge 3-1 (2-1)
Mål:
1-0 Johanna Rasmussen (8), 1-1 Reidun Nilsen (37), 2-1 Ditte Larsen (43), 3-1 Cecilie Pedersen Vedel (83, straff)
Danmark: Susanne Graversen Boel - Trine Jensen Boman (Mia Asmussen 55), Malene Olsen, Louise Pedersen Kousgaard, Camilla Mogensen Hauggaard - Johanna Rasmussen, Ditte Larsen, Cecilie Pedersen Vedel, Mariann Knudsen Gajhede - Dorte Petersen Gauhl, Marie Stentoft Herping (Annette Sörensen 75).
Norge: Silje Vesterbekkmo -Solveig Midttun, Runa Vikestad, Silje Kopke da Fonseca, Elin Sola - Ann Marielle Storvold, Lene Espedal, Lise-Marie Woods (Annelie Giske 62), Guro Knutsen, Marit Lyngroth - Reidun Nilsen.
Publik: 1.525.
Domare: Ausra Tvarijonaite, Litauen.
Varningar: Elin Sola och Reidun Nilsen, Norge, Camilla Mogensen Hauggaard och Marie Stentoft Herping, Danmark.