F19-EM: Dansk storseger

Danmark slog Schweiz med 3-0 (1-0) i den andra B-gruppsmatchen i Höganäs. Men Schweiz var ett betydligt bättre lag än siffrorna antyder. Danmarks målvakt Susanne Boel Graversen var skillnaden.

Danmark drabbades av två allvarligare skador, den första redan efter knappa 5 minuters spel. Anfallaren Louise Svennesen vred knäet. Hennes ersättare Marie Herping Stentoft tog chansen och framstod som lagets bästa utespelare. Det var hon som gav Danmark ledningen efter 19 minuter, framspelad av Cecilie Vedel Pedersen. Bollen touchade en schweizisk försvare.
Schweiz bästa anfallare Isabella Osterwalder skadade sig också senare i matchen och tvingades utgå. Hon tvingade Susanne i Danmarks mål till hennes första jätteräddning efter 27 minuter och andra gången Isabella provade ett långskott tog bollen i ribban. I halvtid tvingades hon dock lämna in.
I innermittfältaren Lara Dickmann har Schweiz en löpstark kvick och passningssäker mittfältare som förtjänt utsågs till matchen lirare. Hon påminde till förväxling om sin anfallskompis Nicole Grassmann, som i sin tur påminner om svenska damlandslagets Malin Moström. Alltså toppklass. Nicole passade fram till Schweiz bästa reduceringschans när Sylvia Huglis skot tog i ribban.
Danmark hade flyt när Mariann Gajhede Knudsen överraskande skarvade in 2-0 efter att Marie Herping Stentoft provat. 3-0 sköt Marie Stentoft själv stenhårt i bortre hörnet.
Schweiz och Danmark har mötts i två träningslandskamper tidigare i år. Schweiz har vunnit båda.
- Vi visste att det bara krävdes det lilla extra för att vi skulle vinna och det gav den extra motivationen i alla närkamper och i att fullfölja anfallen, sade Danmarks förbundskapten Per Rud. Tyvärr är Louise Svennesens och mittbacken Kristina Boldts skador så allvarliga att de inte är att räkna med i resten av turneringen.

Grupp B
3/5 Julivallen, Höganäs
Schweiz -Danmark 0-3 ( 0-1)
Målskyttar:
 0-1 Marie Herping Stentoft (19) 0-2 Mariann Gajhede Knudsen (66), 0-3 Marie Herpling Stentoft (75).
Schweiz: Janine Chamot - Petra Rietberger, Nadine Schar (Rahel Grand 73), Valentina Matasci, Noémie Beney (Franziska Schärer 60) - Daniela Soltermann, Lara Dickenmann, Selina Zumbuhl, Isabella Osterwalder (Corina Theiler 46), Nicole Gassmann.
Danmark: Susanne Boel Graversen - Camilla Haugaard Mogensen, Kristina Boldt (Malene Olsen 46), Trine Boman Jensen - Marianne Gajhede Knudsen, Cecilie Vedel Pedersen (Mette Bulow 79), Johanna Ramussen - Louise Svennesen (Marie Herpling Stentoft 5), Dorte Gauhl Petersen.
Publik: 512.
Domare: Nadezhda Ulyanovskaya, Ryssland.