F19-EM: Svensk förlust på tilläggstid

Sveriges första match i EM-slutspelet mot Spanien såg ut att bli mållös, men på tilläggstid avgjorde Spanien och vann med 1-0.

Matchen präglades av stor nervositet och premiärnerver i svensklägret. Emma Lindqvist och Josefine Öqvist jagade förgäves på topp, men kom inte förbi den spanska backlinjen.
Efter matchens slut var det en och annan som drog sig till minnes Sveriges damlandslags VM-premiär på Olympia 1995. Den slutade också olyckligt, 0-1 mot Brasilien.
Matchens näst bästa chans hade Spainens Maria-José Perez-Gonzlez efter 70 minuter när hon kom fri mot Hedvig Lindahl som gick ut och räddade med en närparad.
Om målet som avgjorde berättar Hedvig så här:
- Spanien fick en frispark som jag gick ut och boxade, men jag fick inte ut bollen tillräckligt långt utan en spansk spelare nickade över mig.
Det var alltså Erika Vazquez Morales.
- Det är inte ofta jag gör mål, men de viktiga har jag gjort just på nick.
Målet var inte helt okontroversiellt eftersom två medspelare stod offside men bedömdes att inte påverka spelet.
Förbundskapten Anna Signeul kommenterar: - Det här var bedrövligt. Jag vet att vi har den spelartrupp med flest bra spelare av alla lagen, men det knöt sig helt. Det blev alldeles för stillastående spel, litet bättre i andra halvlek än i första. Jag tvingades göra vissa omändringar på grund av skador, men de här spelarna kan klara olika uppgifter. så det var nog mera på det mentala planet blockeringarna fanns. Det är ju inte så ofta vi spelar hemma och framför allt inte på en så stor arena som Olympia med mycket folk på läktarna. Nu slipper vi i vart fall favorittrycket i de båda andra gruppspelsmatcherna, men de är på pappret svårare än Spanien.

Grupp A
2/5 Olympia, Helsingborg
Sverige-Spanien 0-1 (0-0)
Målskyttar:
0-1 (90) Erika Vazquez Morales.
Sverige: Hedvig Lindahl - Sara Lindén, Maria Nilsson, Yolanda Odenyo, Nera Smajic - Lotta Schelin (Maria Westerblad 72), Anna Paulson, Nilla Fischer, Anna Hedström (Anna Mörstam 64) - Emma Lindqvist, Josefine Öqvist.
Spanien: Maria José Pons Gomez - Evelyn Santos Sanchez, Noelia Carrillo Porras, Julia Olmos Saioa Gonzales Villegas - Melisa Nocolau (Uxue Astiz Arangoa 76), Gurutze Del Ama Espinosa (Margalida Mas Flaquer 86), Maite Lizaso Campos, Saray Garcia Garcia - Maria José Perez Gonzales (Priscila Borja Moreno 81), Erika Vazquez Morales.
Domare: Floarea Cristina Ionescu, Rumänien.
Publik: 2.253.
Varning: Priscila Borja Moreno, Spanien.