F19-EM: Tyskland Europamästare

Tyskland vann EM-finalen över Frankrike med 3-1 (2-1) i Helsingborg på söndagen. EM avslutades som det började, med en match mellan Tyskland och Frankrike på Olympia. Det blev även samma vinnare. Det var tredje gången i rad Tyskland blev Europamästare för F19-landslag.

Inledningen av matchen pekade på maktskifte. Frankrikes spelare visade bländande teknik och Tyskland kunde inte placera några bollar bakom den franska trebackslinjen, där Ophélie Meilleroux tog djupet och dominerade.
Frankrike tog välförtjänt ledningen på en frispark av Sandrine Rouquet från högerkanten i tyska målvakten Miriam Ellings bortre kryss och fortsatte att dominera ytterligare några minuter, men i den 33:e vann Barbara Müller kapplöpningen med Ophélie Meilleroux och spelade fram Isabelle Bachor till 1-1-målet.
- Vi hade spelat vårt bästa spel så långt och deppade, förklarar Frankrikes förbundskapten Bruno Bini scenförändringen.
Silvia Neid, Tysklands förbundskapten har den här versionen:
- Typiskt för oss tyskar att starta sömnigt. Jag höll på att få hjärtsnörp när Barbara Müller tre minuter efter kvitteringen sköt en straff hon själv var upphov till utanför.
Tre minuter före halvtid gav dock Barbara Müller Tyskland ledningen. Sandrine Dusang nästan slet byxorna av Anja Mittag när hon försökte hänga med, men Anja fick iväg en passning till Viola Odebrecht som passade till Müller i fritt läge.
Sandrine Rouquet låg bakom det mesta i Frankrikes anfallsspel, tvingade Miram Elling till en fotparad i början av andra halvlek samt slog frisparken till Laura Georges som nickade i ribban i 67:e min, ytterligare en genomskärare till Elodie Ramos, vars skott räddades med en närparad 5 minuter före slut.
Å andra sidan sköt Barbara Müller två skott utanför ur bra lägen strax före slutsignalen.
Jättejublet bröt loss bland alla tyskor och det tog en stund innan Geoffrey Thomson och Karen Espelund från UEFA fick överlämna medaljerna.
Silvia Neids avskedsord:
- Vi fick en lycklig start på turneringen. Det var avgörandet. Sverige var tvunget att vinna mot oss, medan vi kunde spelat helt avslappnat. Det fortsatte vi tyvärr med mot England och det höll på att kosta oss en finalplats. Om Sverige också fått en bra start är jag säker på att det är ett lag som kunde gått långt även i VM.
Final
12/5 Olympia, Helsingborg
Tyskland-Frankrike 3-1 (2-1)
Mål:
0-1 Sandrine Rouquet, 1-1 Isabelle Bachor (33), 2-1 Barbara Müller (43), 3-1 Viola Odebrecht (70).
Tyskland: Miriam Elling - Claudia Kierner, Susanne Kasperczyk, Sara Günther, Alexandra Stegmann - Annelie Brendel, Viola Odebrecht, Anne Sabel, Isabelle Bachor - Anja Mittag, Barbara Müller.
Frankrike: Geraldine Marty - Ophélie Meilleroux, Laura Georges, Sandrine Dusang (Faustine Roux 46) - Elodie Ramos, Marie Claude Herlem, Camille Abily, Zoé Avner (Laure Casseleux 46), Ludvine Diguelman - Claire Morel, Sandrine Rouquet.
Publik: 1.205
Domare: Alexandra Ihringova, Slovakien
Varning: Faustine Roux, Frankrike