Övergångar i Sverige FIFA-anpassas

* Nya övergångsbestämmelser, som träder i kraft 15 november 2004.
* En förutsättningslös utredning om division 2 under nästa år, där kvalspelets utformning till Superettan ska ingå.
* Från säsongen 2005 kan en förening låna ut sex spelare till andra lag, för att ge talangerna större chans till utveckling.
Där har ni tre av de viktigaste besluten vid Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte (beslutande rörande tävlingsfrågor) i Uppsala på lördagen.
Där har ni tre av de viktigaste besluten vid Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte (beslutande rörande tävlingsfrågor) i Uppsala på lördagen.
- Efter många års hårt arbete och många diskussioner har vi nått målet med flera bra och kloka beslut i viktiga framtidsfrågor. Det känns skönt efter ett sådant här fantastiskt framgångsrikt år för svensk fotboll i övrigt, vars motsvarighet jag inte kan påminna mig att vi haft tidigare. 2004 blir också ett enastående och intensivt fotbollsår, sa förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell i sitt avslutningsanförande.
De nya principerna för övergångsbestämmelser inom svensk fotboll innebär att Sverige anpassar sitt regelverk för övergångar inom fotbollen till FIFA:s transferbestämmelser.

Effekten blir att den så kallade "Bosman-domen" blir verklighet i Sverige, med fria övergångar för spelare utan avtal med någon klubb från och med säsongen 2005. De nya bestämmelserna införs från och med 15/11 2004.
Förslaget innebär bland annat att om en spelare som är icke-amatör, och vars avtal med föreningen löpt ut, övergår till en ny förening - så kan övergången ske utan att den tidigare föreningen kan motsätta sig det. Antalet övergångar är begränsat till en per spelare under tiden 15 november t o m den 14 november påföljande år.
Spelare som erhåller en skattepliktig ersättning överstigande 3.000 kronor är att betrakta som icke-amatör.
Ett "utbildningsbidrag" införs upp till att spelaren fyller 23 år, som ska betalas ut första gången spelaren skriver på ett icke-amatöravtal, och ska utgå till föreningar hos vilka spelaren tillhört i åldern 12-21 år. Vid nästa icke-amatörkontrakt ska dock endast närmaste föregående förening få utbildningsbidrag, och för de år spelaren spelat för klubben.
Ersättningen bestäms utifrån vilken division som spelarens klubb spelar i.
I samband med Förbundsmötet 2004 hålls ett extra representantskapsmöte för beslut om regelverk, ersättningsnivåer och fortsatt arbete. Vid representantskapsmötet hösten 2004 tas eventuella korrigeringsbeslut.
Kvalet till Superettan utreds
Från Bohusläns Fotbollförbund hade en motion inkommit rörande kvalspelet till Superettan. Öster ville att de sex division 2-segrarna skulle spela om fyra platser i Superettan, fördelat på två kvalgrupper om tre lag.
Förbundsstyrelsens motförslag var att tillsätta en förutsättningslös division 2-utredning. Den ska belysa div. 2-föreningarnas situation, sportsligt och ekonomiskt, samt se över antalet div. 2-grupper. Motionen lämnas nu till utredningen, och kommer att behandlas på Representantskapsmötet 2004, för eventuellt nytt beslut gällande säsongen 2005.
Beslutet blev i enlighet med styrelsens förslag, och Jan Öster, ordförande i Bohusläns FF, ansåg sig nöjd med det detta, eftersom man ansåg att det egna förslaget inte gav en definitiv lösning på div. 2-klubbarnas behov i sammanhanget.
Sex spelare kan lånas ut
Det ska bli möjligt att från säsongen 2005 låna ut spelare från en klubb till en annan. Efter votering blev antalet sex spelare från utlånande förening, så kallade icke-amatörer, och de ska vara under 23 år. Lånande förening får ta emot max två spelare.
- För oss elitklubbar finns en viss ekonomisk oro inför framtiden, då vi får ett allt större intag av yngre spelare i våra trupper. Dessa måste få möjlighet att utvecklas i riktig miljö, där räcker inte vår reservlagsfotboll till, menade Halmstads BK:s och SEF:s Bengt Sjöholm när han vädjade och fick igenom hos Repskapet att tillåta sex lån istället för fem, som förslaget var från Förbundsstyrelsen.
Tre varninger innebär avstängning
Repskapet tog beslut att efter var tredje varning blir en spelare avstängd, det vill säga efter tre, sex, nio varningar och så vidare. Tidigare har det varit först efter tre varningar, sedan två och två. Det innebär en anpassning till internationella regler.
Frilägesutvisning blir Målchansutvsning
Den så kallade frilägesutvisningen ersätts av målchansutvisning. Ingen ändring tolknings eller regelmässigt dock.
En allsvensk omgång flyttas
Det allsvenska programmet är ute på remiss hos klubbarna. U21-landslagets avancemang till EM-slutspelet innebär att omgången planerad till den 30 maj spelas en veckodag istället, vilket frigör möjligheter till förberedelse och genomförande av EM-slutspelet. Om Sverige sedan kvalar in till OS finns beredskap för en förändring av seriespelet under hösten, men det beslutet tas efter U21-mästerskapet.
Den sista allsvenska omgången före EM-uppehållet blir 23 maj.
Kvalspel till Superettan
Kvalspelet till Superettan nästa höst lottades:
- Seriesegrarna i div. 2 östra Götaland möter Södra Götalandssegraren,
- Seriesegrarna i div. 2 Västra Götaland möter Östra Svealandssegrarna,
- Seriesegrarna i div. 2 Norrland möter Västra Svealandsssegrarna.