Svensk fotboll firade 100 år

Svenska Fotbollförbundet firade på lördagen sitt 100-årsjubileum. Stockholms Stad gratulerade jubilaren genom att bjuda in till mottagning och lunchbuffé i Stadshuset. På kvällen tog det verkliga firandet vid, när drygt 900 inbjudna gäster, varav 150 från andra nationsförbund runt om i världen, samlades för en bankett i Blå Hallen i Stadshuset.
- De som var med och byggde upp den moderna fotbollen är här, sade förbundsordförande Lars-Åke Lagrell i sitt inledningstal.

Svensk fotbolls medaljörer, guld- och diamantbollsvinnare, framstående ledare, distrikt, klubbar, samarbetspartners samt representanter från andra idrottsorganisationer fanns representerade på banketten. Svensk fotboll har lagt grunden för många duktiga spelare, något som Lars-Åke Lagrell uppmärksammade när han talade om fotbollens betydelse även i mindre orter:
- Tomas Brolin kommer inte från Parma utan från Finflo, Victoria Svensson är från Rånnaväg.

Kvällen bjöd på en fotbollsresa genom tiderna. Intervjuer med legender avlöstes av videoklipp från oförglömliga matcher samt av tal från flera stora idrottsledare.

FIFA:s president Jopseph Blatter talade under middagen om Sveriges fotbollsframgångar i olika mästerskap. UEFA:s president Lennart Johansson tillade därefter i sitt tal också att Sverige inte bara haft internationella framgångar på planen utan också administrativa, till exempel genom deltagande i olika kommittéer.

Det svenska hovet var representerat av prins Carl Philip som ledde ett fyrfaldigt leve för 100-åringen och dessutom önskade lycka till inför sommarens turneringar. Även Mona Sahlin och Thomas Bodström fanns med under firandet.

Kvällen avslutades med underhållning av The Real Group.