Svenska klubbar klarar UEFA-licensen

Då Svenska Fotbollförbundets Licensnämnds sammanträdde den 27 april kunde nämnden glädjande nog konstatera att samtliga fem licenssökande klarat kraven för att erhålla UEFA:s klubblicens för spel i UEFAs klubbtävlingar 2004/2005.
När det gäller den svenska elitlicensen så har allt färre elitföreningar problem med att leva upp till kravet på positivt eget kapital. Dock så beslutade nämnden underkänna den handlingsplan som inlämnats av Enköpings SK FK.

De fem klubbar som är aktuella för spel i Europa, och som visat sig leva upp till UEFA:s nya licenskrav är:
* Djurgårdens IF FF (Champions League-kval)
* Hammarby (UEFA-cup-kval)
* IF Elfsborg (UEFA-cup-kval)
* Malmö FF (Intertotcupen)
* Östers IF (möjlig plats i UEFA-cup-kval p g a möjlig Fair Play-plats)

Vid samma möte kunde även konstateras att införandet av den svenska Elitlicensen har inneburit att antalet föreningar med negativt eget kapital minskat. Licensnämnden beslutade att merparten av föreningarna klarat elitlicensprövningen utan åtgärd, d v s hade positivt eget kapital eller noll i eget kapital per sista december 2003.

Licensnämnden beslutade vidare vid detta möte att godkänna den inlämnade handlingsplanen (för att nå minst noll i eget kapital vid årets slut) för IK Brage i Superettan. Detta innebär att föreningen ej riskerar ett degraderas av ekonomiska skäl inför säsongen år 2005. Den antecknas dock på en bevakningslista för uppföljning av bokslut år 2004, och licensprövning inför säsongen år 2006.

Licensnämnden beslutade också att ej godkänna handlingsplanen för Enköpings SK FK i Superettan. Detta innebär att föreningen skall lämna in en kontrollbalansräkning per sista juni 2004.
Licensnämnden beslutade vidare att Falkenbergs FF, i Superettan, som var på Licensnämndens bevakningslista inför uppföljningen av boksluten 2003, skall lämna in en kontrollbalansräkning per sista juni 2004.

Licensnämnden beslutade slutligen att bordlägga tre ärenden för att inhämta mer information gällande Örebro SK FK och Örgryte IS i Allsvenskan, samt gällande Västra Frölunda IF i Superettan.