5-manna kan bli Futsal under 2005

Svenska Fotbollförbundet arbetar just nu med en översyn av 5-mannafotbollen, för att se över möjligheter och förutsättningar för att övergå till 'Futsal' enligt UEFA:s regelverk. Arbetet beräknas bli färdigt under nästa år, och i samband med SvFF:s ordförandekonferens i juni 2005 kommer frågan att diskuteras. Eventuella ändringar av namn och regelverk kan alltså komma inför säsongen 2005/2006.
SvFF har sedan 1994 arrangerat inomhus-SM i 5-manna, där reglerna inte är särskilt väsenskilda från Futsal. Skillnaderna är främst speltiden (2x20 i Futsal mot 2x12 i 5-manna), storleken på bollen (stl 3 i Futsal) och vissa regler för frisparkar/straff. Internationellt så är det Futsal som gäller, både FIFA och UEFA har enats om en standardiserad regelbok. Internationella normer för spelunderlag och så vidare är också på gång.
18-21 februari kommer SvFF att delta i UEFA:s 'Futsal Workshop', i samband med slutspelet i Futsal-EM som avgörs i Tjeckien.
UEFA arrangerar EM både för landslag och klubblag, och FIFA arrangerar VM som avgörs just nu i Taiwan. Intresset för dessa tävlingar är mycket stort, främst i Sydamerika, Asien och södra Europa.
Av UEFA:s 52 medlemsländer deltar idag 34 i Futsal, och allt fler länder följer efter och anpassar sin egen variant av inomhusfotboll till Futsal-reglerna. Nyligen togs England och Belgien in i UEFA:s Futsal-organisation, och bland de nordiska länderna är Finland redan med sedan flera år tillbaka. I Finland inleddes övergången till Futsal redan 1994, berättar Kalle Marttinen som är Futsal-ansvarig på Finlands Fotbollförbund.
- Det första steget var när studentlandslaget deltog i student-VM i Futsal 1994. 1996 arrangerades sedan student-VM i Finland, 1997 avgjorde första finländska mästerskapet, och 1998 startade vi toppserien.
I Finland startade man först en högsta serie för Futsal, uppdelad på tre geografiska områden med FM-slutspel för de bästa lagen. Men sedan 2002-2003 är det en nationell högsta serie som gäller, där lagen denna säsong kommer från Uleåborg i norr till Helsingfors i söder.
I takt med att sporten växer planeras samma utveckling för damernas högsta serie. Överhuvudtaget har Futsal växt snabbt i Finland sedan starten för knappt 10 år sedan.
- Vi har serier för herrar, damer och ungdomar i alla våra distrikt utom Åland, säger Kalle Marttinen.
Sedan 1998 har Finland också ett landslag för Futsal, som spelat 33 officiella landskamper och deltagit i kval till både EM och VM.
Finlands Fotbollförbund arrangerar ett seminarium om Futsal i februari, där representanter för SvFF kommer att delta för att ta del av de finländska erfarenheterna. Information om arbetsgruppens verksamhet och planerna på Futsal i Sverige kommer fortlöpande att presenteras på svenskfotboll.se under våren.