100 år 2007: Degerfors IF

Lördagen den 13 januari är det fest i Degerfors. Då fyller Degerfors IF 100 år. Fotbollsföreningen som gjort 29 säsonger i Allsvenskan och som förknippas med spelare som bröderna Bertil och Gunnar Nordahl, bröderna Jan och Leif Aronsson, Olle Åhlund, Bertil Tinglöf och Tord Grip, som fostrat Ralf Edström och haft tränare som Sven-Göran Eriksson. I Degerfors är fotboll kultur.
Degerfors 100 år - Jan Aronsson, Ralf Edström, Ulf Ottosson, Henrik Berger,Tord Grip, Knut Nordahl.
Degerfors bildades 1907. Första seriesegern kom 1921 då klubbens vann den s k Östvärmländska serien. Första DM-segern kom 1923.
Jubileumsåret 1932 (25 år) spelade man för första gången i nya division 2 Västra och 1937 kvalade man till Allsvenskan för första gången, men Hälsingborgs IF var för bra.
1938 gick det bättre efter dubbla kvalsegrar mot Malmö BI och i den historiska allsvenska premiären några månader senare gästade regerande svenska mästarna IK Sleipner från Norrköping, som vann med 3-1. Säsongen, som då spelades höst/vår, slutade i omgående degradering, men Degerfors kunde skryta med sin första landslagsman i Eric Lundin.
När man åter tog steget upp i Allsvenskan 1940 varade den allsvenska glädjen längre. Degerfors hängde kvar till 55/56 och spelade hem ett stort silver (tvåa), två små silver (trea) och ett brons (fyra) och 1948 fick man en olympisk guldmedaljör i Bertil Nordahl och fyra år senare en olympisk bronsmedaljör i Olle Åhlund.
1960 var åter dags för allsvensk fotboll på Stora Valla och 1961 var den förlorade sonen Gunnar Nordahl tillbaka som tränare och 1963 blev det ett nytt stort silver (tvåa).
1966 åkte Degerfors ur Allsvenskan och nu väntade några riktigt tuffa år, både för klubben och ortens invånare med degraderingar och arbetsnedläggningar som följd och Erik Bengtssons "Heja röda vita laget" harvade i division 3 och kändes allmänt som bortglömt i svenska fotbollens finrum.
Men den som räknat ut Degerfors IF hade räknat lite för fort och för tidigt för efter 26 år var man 1992 åter i Allsvenskan, en status som försvarades i fem säsonger och nu tändes nya stjärnor som Andreas Andersson, Marino Rahmberg, Olof Mellberg, Jonny Rödlund och Ulf Ottosson - "Mål-Otto" som toppar klubbens interna skytteliga med 205 mål (Ove Nilsson "skuggar" med 116).
2007 spelar Degerfors i Superettan. Med sina 29 säsongen i Allsvenskan ligger brukslaget på en säker femtonde plats i maratontabellen med 858 poäng. Två spelare från Degerfors har kunnat titulera sig allsvenska skyttekungar: Gunnar Nordahl (1943) 16 mål och Lars Heineman (1963) 17 mål, lika många som MFF:s Bo Larsson.
Cupguldet 1993.En gång har Degerfors vunnit Svenska cupen (Skandiacupen). På våren 1993 besegrades Landskrona BoIS på Ullevi med 3-0. På hösten blev det internationell fotboll i Cupvinnarcupen på Stora Valla. I första omgången eliminerades Sliema från Malta, sedan väntade Tomas Brolins Parma. 10 800 såg Degerfors ta ledningen, men Asprilla fick sista ordet med två mål och i Italien vann Parma med 2-0.
Samma år, 1993, fick Degerfors kvalspela mot Hässleholm för att hänga kvar i Allsvenskan och när Bertil Nordahl klippte band och kommundirektör Gerhard Jansson invigningstalade innebar det att klubbens fotbollsmuseum vid Degernäs Herrgård var invigd.
Vilket år för "lilla" Degerfors IF.
För att inte tala om 2007 då en av fotbollens piggaste hundraåringar ska firas på en utsåld jubileumsgala med artister som Lasse Berghagen och Nanne Grönwall och alla som tycker om fotboll stämmer in i ett fyrfaldigt leve för en av Sveriges mest älskade föreningar genom tiderna. Och den som vill veta ännu mera om lördagens födelsedagsbarn går in på http://www.degerforsif.se och läser sig mätt om klubben i sitt hjärta, där man bl a får reda på att Henrik Berger numera är klubbens meste spelare med mer än 370 matcher.