Fyra år till med Lennart - för fortsatt framgång

På fredagen väljer UEFA ordförande för den kommande fyraårsperioden. Det finns två kandidater som de 52 nationerna kan rösta för:
Lennart Johansson, som lett UEFA sedan 1990.
Michel Platini, idag medlem i FIFA:s och UEFA:s exekutivkommitte.
Svaret vem det borde bli är givet: Lennart Johansson!
Vid lunchtid på fredag avgörs om Lennart Johansson får förnyat förtroende som UEFA-ordförande.

UEFA är en av Europas mest välskötta och framgångsrika organisationer. Och man kan jämföra europafotbollens överorganisation med vilket kommersiellt företag som helst i lönsamhet, med den skillnaden att UEFA styrs utifrån idrottens principer. Framgångarna de senaste femton åren med Europamästerskapet, de europeiska cuptävlingarna med stora flaggskeppet Champions League är exempellösa.
Framgångarna beror inte bara på Lennart Johansson, eller någon annan enskild person eller företeelse. Det beror på konststycket att man lyckats hålla samman organisationen och fotbolls-Europa. Där både de mest framgångsrika börsnoterade fotbollsföretagen och de mindre amatörklubbarna i europas minsta och fattigaste länder, och de stora medlemsnationerna har lika värde.
"Ett land en röst" är Lennart Johanssons paroll som UEFA-ordförande. Länder som Luxemburg, Liechtenstein, Färöarna har en av de 52 rösterna på UEFA-kongressen nu på fredag i Düsseldorf. De röstar likväl som England, Tyskland och Ryssland.
Det finns få eller ingen idrottsledare i världen idag som har det kontaktnät och renommé hos ledande politiker, företagsledare, andra personligheter och idrottsfolk som Lennart Johansson. När Lennart banar väg för UEFA i EU-organisationen i Bryssel, eller pläderar för ett världsmästerskaps betydelse för exempelvis Tyskland, så vet alla vad det innebär.
Lennart är ursvensk, hatar orättvisor och kräver att solidariteten inom fotbollen består. Att den girighet som finns på sina håll motarbetas, att man ägnar mer tid och arbete åt fair play, att man förstår innebörden av etik och moral inom toppfotbollen. som idag fyller samtliga tv-rutor världen över och därmed genererar allt mer pengar till enskilda (spelare, tränare, agenter) och andra (klubbar, förbund, företag).
På sina håll kan man läsa att det inte spelar någon roll vem som styr UEFA. Sverige är i sammanhanget en liten fotbollsnation. Det betyder, och har gjort, givetvis mycket att ha såväl Lennart som ordförande och Lars-Christer Olsson som vd för UEFA:s organisation. Det är en garant för att Sverige och andra mindre länder ges en solidarisk och korrekt behandling. Det är en öppenhet i hur framtiden diskuteras och på ett tidigt stadium. Samt att det är ett mycket gott bevis för ett svenskt ledarskap och vad det innebär.
Thierry Henry får en silvermedalj efter 2006 års Champions League-final.Lennart Johanssons ålder (77) har också ansetts vara ett skäl till att vissa tycker att han bör avsluta sin ordförandekarriär. Men om UEFA är en av Europas mest välmående organisationer, som genererar stora inkomster till Europas fotboll och ständigt utvecklas - vilka andra mått bör man värdera och sätta på ordföranden?
Är det någon som tycker att Ingvar Kamprad (81 i år) bör avgå som chef för IKEA? Är det någon som inte tycker att Hans Blix (81 i år) bör arbeta för FN och se till så att länderna inte skaffar kärnvapen?
Borde inte egentligen framgång, resultat och hur man ska möta framtiden vara det man mäter?!
Det finns inget som påvisar att ett ordförandeskifte inom UEFA är en prioriterad eller önskad fråga. UEFA behöver heller inte en ordförande som varje dag kontrollerar vad som görs på kontoret i Schweiz. UEFA behöver fortsatt ha en ambassadör som öppnar dörrar, står för kontinuitet, ärlighet och demokrati, och som låter andra sköta det dagliga jobbet utifrån expertkompetens.
Om fotbollens kloka människor bedömt att Lennart av något skäl inte skulle klara den uppgiften även framledes så hade han givetvis inte uppmanats kandidera för ytterligare fyra år.
De utspel som vi sett på senare tid är obehagliga och skadar fotbollens anseende. Under lång tid har FIFA:s ordförande Sepp Blatter bett Lennart Johansson att kandidera för ytterligare en fyraårsperiod. Några veckor före valet har det nu låtit annorlunda.

UEFA:s vd Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet, säger i uttalanden att Lennarts vidare arbete på ordförandeposten i UEFA är den viktigaste garantin för att fotbollen håller borta de extrema kommersiella krafterna, att fortsätta arbetet med moral och etik för att behålla folks förtroende och intresse för toppfotbollen.
Av alla dessa skäl valde Svenska Fotbollförbundet i juli 2006 att nominera Lennart Johansson för omval.
Det blir en historisk vecka för europeisk och svensk fotboll hur det än slutar Strax före lunch på fredag vet vi svaret - men svensk fotboll säger:
Fyra år till med Lennart!