Nannskog - svensk skyttekung i utlandet

Det har talats en del om forwardskris i svensk fotboll. Om utländska spelare som kommer till Allsvenskan och dominerar i skytteligan.
Men det finns exempel på det omvända. Nyblivne landslagsmannen Daniel Nannskog är något så ovanligt som en svensk skyttekung i utlandet.

Daniel Nannskog.Daniel Nannskog är 32 år och har hunnit avverka ett antal klubbar under karriären, men det är de senaste två säsongerna i norska Stabaek som varit de mest framgångsrika. Så framgångsrika att han är uttagen i landslagstruppen som nästa vecka beger sig till Sydamerika.
När Stabaek förra året vann den norska motsvarigheten till Superettan, Adeccoligan, klämde han in 27 mål på 29 seriematcher och i år gjorde han 19 ligamål på 26 matcher, en notering som gjorde honom till bäste målskytt i Tippeligaen. Daniel blev därmed den sjunde svenske spelaren genom historien att vinna skytteligan i en internationell liga. Och de sex föregångarna är inte precis några dussinlirare, eller vad sägs om Gunnar Nordahl, Gunnar "Säffle" Andersson, Ove Kindvall, Ove Grahn, Mats Magnusson och Henrik Larsson (se statistik nedan).
På direkt fråga prickar Daniel in tre av namnen.
- Henke Larsson i Celtic såklart. Och Mats Magnusson vann väl i Portugal? Dahlin vann nog aldrig i Tyskland... Någon äldre... Gunnar Nordahl förstås!
Det var några år sedan du spelade i Allsvenskan, men hur ser det ut om du jämför den med Tippeligaen?
- Rent kvalitetsmässigt är det ganska lika. Titta på Royal League, det blir jämna matcher mellan alla lag där. Men det är lite högre tempo i Norge, mera spel fram och tillbaka, lite grann som i England. I Allsvenskan är det mera taktiskt och man ska ligga rätt i positionerna.
Innan du kom till Stabaek spelade du i Kina. Har den tiden betytt något för framgångarna i Norge?
- Ja, definitivt! Kinesisk fotboll har kanske inte världens bästa rykte, men de ligger helt klart före oss rent tekniskt. Jag fick träna mycket på smådetaljer när jag var där. Särskilt bollmottagning, där har jag blivit mycket bättre.
- Sen är vi såklart bättre på en hel del annat, men jag lärde mig oerhört mycket i Kina.
Daniel NannskogStabaek är väl inte precis välkänt bland den svenska allmänheten. Hur skulle du beskriva laget?
- Vi är ett tekniskt lag. Jag skulle vilja påstå att vi spelar den mest attraktiva fotbollen i Tippeligaen. Vi spelar mycket längs marken och så har vi några utländska delikatesser i laget. En yttermittfältare från Kamerun (Somen Tschoyi) som är väldigt explosiv och slår bra inlägg. Och på andra kanten har vi en brasse (Alanzinho) som är  en riktigt snurregubbe.
- Jag har en riktigt bra anfallskollega också (isländske Veigar Pall Gunarsson). Vi har ett suveränt samarbete. Det har varit en riktig fullträff. Han är en verklig klasspelare och kom tvåa efter mig i skytteligan.
Lasse Lagerbäck brukar ju predika forwardssamarbete och använder sig för det mesta av två anfallare. Hur ser du på din roll under den kommande trippen till Sydamerika?
- Det är ju så jag spelar. Jag är egentligen inte bra i nåt annat spel. Vi får väl se om jag får chansen i nån match, men jag ska ge allt på träningarna.
Vad tror du om motståndarna?
- Det är svårt att säga. Vi vet ju inte vad de kommer med för spelare, men jag hoppas att det blir bästa möjliga motstånd.
Det kommer att bli spel på hög höjd i Sydamerika. Hur ser du på det?
- Jag har spelat på hög höjd i Kina under försäsongsträning. Det är lite speciellt, det blir tungt med andningen, men får man träna ett par dagar ska det inte vara något större problem.
Efter trettonhelgen bär det av till Sydamerika. Hur mycket speltid det blir för Daniel Nannskog i landskamperna mot Venezuela och Ecuador vet vi inte ännu, men han är en erfaren debutant med ett självförtroende värdigt en skyttekung.
Läs också:
Allsvenskan allt annat än svensk
Nya namn i landslaget
SVENSKA SKYTTEKUNGAR I UTLANDET
ITALIEN
Milan 1949/50 Gunnar Nordahl 35 mål
Milan 1950/51 Gunnar Nordahl 34 mål
Milan 1952/53 Gunnar Nordahl 26 mål
Milan 1953/54 Gunnar Nordahl 23 mål
Milan 1954/55 Gunnar Nordahl 27 mål
FRANKRIKE
Olympique Marseille 1951/52 Gunnar Andersson 31 mål
Olympique Marseille 1952/53 Gunnar Andersson 35 mål
HOLLAND
Feyenoord 1967/68 Ove Kindvall 28 mål
Feyenoord 1968/69 Ove Kindvall 30 mål
Feyenoord 1969/70 Ove Kindvall 26 mål
Feyenoord 1970/71 Ove Kindvall 24 mål
SCHWEIZ
Lausanne Sports 1972/73 Ove Grahn 18 mål
PORTUGAL
Benfica 1989/90 Mats Magnusson 33 mål
SKOTTLAND
Celtic 1998/99 Henrik Larsson 29 mål
Celtic 2000/01 Henrik Larsson 35 mål
Celtic 2001/02 Henrik Larsson 29 mål
Celtic 2002/03 Henrik Larsson 28 mål
Celtic 2003/04 Henrik Larsson 30 mål
NORGE
Stabaek 2006 Daniel Nannskog 19 mål
Research: Thomas Lindberg